Mesajul PPE şi ALDE. Socor: Trebuie tratat cu maximă seriozitate

Vladimir Socor, analist politic de la Fundaţia Jamestown
Vladimir Socor, analist politic de la Fundaţia Jamestown (europalibera.org)

Mesajul venit din partea a două partide europene, PPE şi ALDE, care au criticat dur actuala putere de la Chişinău din motiv că a venit cu iniţiativa de modificare a sistemului electoral, nu ar fi luat foarte în serios de parlamentari, îndeosebi de cei democraţi. Pe de altă parte, analistul de la Jamestown, Vladimir Socor consideră că acest mesaj este unul foarte dur şi cu o greutate mult mai mare decât dacă ar fi venit din partea unor experţi europeni. „E o greşeală să subestimăm declaraţiile politice”, a punctat Socor.

„E poziţia dânşilor, sunt liberi să facă ce vor. Ce pot să comentez eu aici? Eu comunicatul nu l-am văzut, îmi pare rău”, a declarat pentru Jurnal TV, deputata din Partidul Democrat (PD) Raisa Apolschi, naşa liderului PD, Vlad Plahotniuc.

„Este foarte urât. Cererea de finanţarea e cererea pentru PPEM sau pentru ţară? Finanţările din exterior sunt pentru ţară, pentru ţăranii aceştia ai noştri, pentru acest popor. Îmi cer scuze, la revedere. Prostii. Şi voi umblaţi cu presa asta a voastră”, a afirmat un alt deputat PD, Vladimir Hotineanu.

„Orice declaraţie trebuie analizată în profunzime şi să se convingă de fapt că este un proces de consultări, legat de ceea ce-şi doresc cetăţenii Republicii Moldova. Nu este aprobată o decizie finală. Suntem în căutarea unui model politic responsabil pentru oamenii din Republica Moldova şi vom ţine cont şi de părerile şi argumentele lor”, a menţionat Valentina Buliga, deputat PD.

Cu păreri opuse vin deputaţii Partidului Liberal (PL) care consideră că reacţiile venite din partea Uniunii Europene, principalul finanţator al Republicii Moldova, vor fi şi mai dure în cazul când nu se va înţelege că este necesară o coordonare a anumitor acţiuni cu partenerii europeni. Propriu-zis vorbind, datorită lor „noi supravieţuim la etapa actuală. Noi nu putem merge pe acest proiect pentru că aceasta va duce la o lovitură a democraţiei din Republica Moldova cu votul uninominal. Noi trebuie să perfecţionăm Codul Electoral actual care este, dar nu să schimbăm radical modalitatea de a alege propriu+zis viitorul Parlament”, a precizat Lilian Carp, deputat PL.

Deputata comunistă Elena Bodnarenco consideră că poziţia celor două partide europene faţă de schimbarea sistemului electoral înaintat de Partidul Democrat pentru a se menţine la guvernare încă cel puţin un mandat ar fi una foarte dură, însă „din punctul nostru de vedere este o abordare foarte corectă faţă de capturarea statului moldovenesc pe care o urmărim în ultimii opt ani”.

„Noi am luat act de acest lucru, nu putem să neglijăm un asemenea mesaj, dar trebuie să remarcăm că este un mesaj politic, vine din partea unui partid politic european. Când vine un mesaj din partea unei instituţii europene, cum este Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei, iată aici trebuie să fim mult mai atenţi”, a opinat Valeriu Ghileţchi, deputat, grupul parlamentar PPEM, în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

În replică, cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor a specificat că cei doi lideri ai partidelor europene nu vorbesc în nume personal ci în numele acestor partide europene, iar PPE şi ALDE au în Parlamentul European mai mult decât suficiente voturi pentru a suspenda finanţarea europeană în cazul în care puterea actuală schimbă sistemul electoral fără acordul deplin al societăţii şi opoziţiei politice.

„Declaraţia de la Bruxelles este una politică şi are cu atât mai multă greutate. Declaraţiile politice au o greutate mai mare decât cele ale experţilor, pentru că au efecte politice directe. E o greşeală să subestimăm declaraţiile politice. Există o tradiţie moştenită din perioada sovietică, potrivit căreia lucrurile nu trebuie politizate. Asta este o mentalitate cu totul învechită şi greşită. În democraţie avem politică. Cu atât mai bine că am avut o declaraţie politică”, a declarat Socor.

Mai mult decât atât, autorităţile de la Chişinău ar trebui, în opinia analistului, să trateze mesajul european „cu maximă seriozitate”. Acesta consideră că evaluarea din această declaraţie este cea mai exactă evaluare a situaţiei din Moldova dintre toate evaluările la nivel politic înalt, publicate până acum.

„Declaraţia aceasta smulge eticheta pro-europeană de pe auto-portretul actualei puteri, şi tot aceeaşi evaluare smulge şi eticheta statalistă de pe auto-portretul puterii. O evaluare deosebit de gravă. Liderii parlamentari europeni avertizează că orice schimbare a sistemului electoral, fie uninominal, fie mixt, ar conduce la monopolul puterii unei forţe politice care are abia câteva procente în sondaje”, a conchis Socor adăugând că adoptarea uni sistem electoral mixt, propus de socialişti ar conduce la formarea unui cartel al puterii, al unei împărţeli între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor.