Ion Sturza: Maia Sandu încearcă să blocheze scheme de a aduce în Moldova vaccinuri la preţuri duble, triple

R. Moldova nu este pregătită suficient pentru vaccinarea în masă, afirmă Ion Sturza.
Vaccinul Sputnik V
Vaccinul Sputnik V (socialistii.md)

În cadrul unei emisiuni la un canal de televiziune afiliat socialiştilor, Igor Dodon a declarat că preşedintele Maia Sandu blochează livrarea vaccinului Sputnik V în Republica Moldova.

”Dacă eram eu preşedinte, acest vaccin avea să fie în Moldova deja în luna ianuarie. Din păcate, din cauza haosului creat de Maia Sandu, livrarea preparatului întârzie”, a adăugat acesta.

"Maia Sandu nu a blocat nimic, ea încearcă să blocheze scheme de a aduce vaccinuri prin intermediari la preţuri duble, triple, fără garanţia producătorului", consideră fostul premier Ion Sturza, precizând că şefa statului duce tratative zilnic la nivel guvernamental, inclusiv cu ruşii şi chinezii pentru a aduce cât mai grabnic vaccinul în ţară.

În opinia lui Sturza, în maximum două luni Republica Moldova va avea acces nelimitat la vaccinuri dezvoltate în Occident. În lunile aprilie-mai vor fi disponibile în jur de 300.000 de doze, cantitate suficientă pentru a fi vaccinaţi cei din linia întâi şi cei vulnerabili.

„Ce trebuie să facă autorităţile moldovene? Să demonstreze producătorilor de vaccinuri că iau în serios procesul de vaccinare. Vaccinurile nu sunt picături în nas. Ele necesită o abordare foarte serioasă şi profesionistă – condiţii adecvate de păstrare, transport, personal medical calificat, proceduri stricte, dar şi acceptul, şi asumarea unor riscuri”, comentează acesta pe contul său de socializare.

Din discuţiile cu producătorii de vaccinuri, concluzia este clară, susţine ex-premierul, menţionând că Republica Moldova nu este pregătită suficient pentru vaccinarea în masă.

„Avem un guvern (interimatul nu este o scuză!) extrem de bâlbâit, funcţionari în domeniul sănătăţii incompetenţi şi îngâmfaţi în prostia lor ideologică. Cineva trebuie să acţioneze! Altfel vom rămâne în istorie ca studiu de caz de imunizare de turmă care se va rări considerabil”, a conchis Ion Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe