Iranul a testat o copie a unei drone americane

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)

O copie iraniană a unei drone americane de recunoaştere capturată în 2011 a fost supusă primului său test de zbor, a raportat luni agenţia de ştiri IRNA.

În decembrie 2011, Iranul a declarat că a capturat în estul ţării o dronă americană de recunoaştere de tip RQ-170 Sentinel, care a fost raportată pierdută de forţele americane din Afganistan.

“Am promis că un model al dronei RQ-170 va zbura în cea de-a doua jumătate a anului şi acest lucru s-a întâmplat”, a declarat un general al armatei iraniene.

Într-un material video postat de agenţia de ştiri semi-oficială Tasnim, liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat mulţumirea faţă de eveniment, spunând: “Astăzi este o zi foarte frumoasă şi de neuitat pentru mine.”

În luna mai, Iranul a prezentat o copie a dronei RQ-170, un avion pilotat la distantă şi construit de Lockheed Martin, o companie americană specializată în tehnologie militară.

Statele Unite au declarat la acea vreme că sistemul de securitate al dronei va împiedica Iranul să obţină informaţii valoroase din aceasta, fiind programat să se autodistrugă.

Declaraţiile armatei şi în special ale ayatollah-ului iranian sunt de natură să stârnească şi mai multe îngrijorări din partea Israelului, pe care statul musulman l-a declarat inamic suprem.