Iranul ajută Irakul cu soldaţi, în lupta împotriva SIIL. SUA devine irelevantă în zonă

Soldaţii irakieni în oraşul Ramadi, 19 ianuarie 2014.
Soldaţii irakieni în oraşul Ramadi, 19 ianuarie 2014. (AZHER SHALLAL / AFP / Getty Images)

Generalul iranian Ghasem Soleimani, împreună cu 120 de consilieri militari al Gărzii Revoluţionare Iraniene, s-au alăturat armatei irakiene în războiul cu insurgenţii Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL).

Implicarea generalului iranian confirmă, dacă mai era nevoie, că Teheranul susţine militar guvernul şiit de la Bagdad, spre îngrijorarea islamiştiilor suniţi ai Statului Islamic şi din statele învecinate.

Soleimani, comandantul forţelor de elită Qud, s-a implicat în mai multe zone de conflict din Irak, în special în Samarra, un oraş la nord de Bagdadul aflat sub asediul extremiştilor suniţi.

Iar liderii suniţi au acuzat guvernul şiit de la Teheran că încearcă să domine Irakul prin intermediul aliaţilor şi liderilor militari din zonă.

Consilierii militari ai Gărzii Revoluţionare au consiliat armata irakiană în capturarea unui teritoriu în jurul oraşului Samarra, la nord de Bagdad, considerat important în oprirea avansului militanţilor suniţi spre capitala irakiană.

”Fără ei (iranieni) şi fără miliţii, am fi pierdut Samarra”, a declarat un comandant irakian.

Un grup de consilieri militari din partea grupului de gherilă şiit Hezbollah s-au alăturat armatei irakiene în confruntarea cu extremiştii suniţi.

”Avem nevoie de aceşti consilieri”, a declarat Wahab al Taei, un comandant al unei miliţii şiite iraniene din Irak. ”Au o experienţă în războiul de guerilă urban pe care noi nu o avem”.

În acelaşi timp, Statele Unite menţin aproximativ 210 soldaţi în Irak. Principala lor misiune este de a pregăti armata irakiană în conflictul cu grupările sunite, conduse de o organizaţie radicală autodenumită Statul Islamic.

Irakul a cerut susţinere aeriană din partea Statelor Unite, dar Washingtonul a refuzat să lanseze bombardamente împotriva Statului Islamic, sugerând că o asemenea măsură ar putea atrage şi mai mulţi militanţi suniţi în conflictul din Irak.

Premierul irakian, Nouri al-Maliki, ”s-a simţit dezamăgit de americani şi din această cauză a căutat ajutorul iranian", a explicat un analist de la Bagdad.

Statele Unite vor să creeze un guvern irakian care să includă atât lideri şiiţi cât şi pe cei suniţi, care sunt alienaţi de al-Maliki. În schimb, Iranul a organizat mai multe miliţii şiite care au reuşit să oprească avansul militanţilor suniţi, jucând un rol important în zonele bogate în depozite petroliere din Irak.

Generalul Soleiman este implicat de mai mulţi ani în antrenarea şi finanţarea miliţiilor şiite irakiene. Acesta a cooperat cu Hezbollah în Liban şi l-a ajutat pe preşedintele sirian Bashar al Assad în lupta împotriva forţelor sunite din Siria.

Pe lângă consilierii militari, dronele iraniene efectuează zboruri de recunoaştere, iar transporturile de armament iranian au început să ajungă zilnic în Irak.

Teheranul a înapoiat Irakului cinci avioane Sukhoi-25 păstrate pe teritoriul iranian de Saddam Hussein din timpul Războiului din Golf, în 1991. Aparatele de zbor s-au alăturat altor cinci avioane Sukhoi-25 cumpărate de Bagdad de la Rusia după lansarea insurgenţei sunite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe