Iranul anunţă că ambasadorul Marii Britanii este "indezirabil"

Regimul iranian trimite forţe d eordine împotriva manifestanţilor care cer demisia liderilor, după scandalul avionului ucrainean doborât
Regimul iranian trimite forţe d eordine împotriva manifestanţilor care cer demisia liderilor, după scandalul avionului ucrainean doborât (AFP / Getty Images)

Sistemul de Justiţie iranian, complet controlat de liderii islamici, a declarat marţi că ambasadorul Marii Britanii la Teheran este un „element indezirabil”, a informat presa de stat, după ce oficialii iranieni au acuzat diplomatul că ar fi participat la un protest ilegal, în pofida faptului că înaltul diplomat a negat acest lucru.

Ministerul de Externe al Iranului, care l-a chemat, ar fi responsabil de anunţarea oricărei acţiuni pentru expulzarea lui Rob McCaire, care este la post din 2018.

„Pe baza reglementărilor internaţionale, ambasadorul britanic în Iran este un element indezirabil”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Justiţie, Gholamhossein Esmaili, când a fost întrebat despre reprezentantul britanic. Observaţiile sale au fost transmise la televiziunea de stat.

De asemenea, un cleric iranian important a afirmat că expulzarea ambasadorului ar fi „cel mai bun lucru care i se poate întâmpla”, întrucât susţinătorii loiali ai generalului ucis într-un atac cu drone americane l-ar „tăia în bucăţi mici”, a declarat ayatollahul Ahmad Alamolhoda, în remarcile transmise de site-ul Eslahat.

Alamolhoda este liderul şedinţelor de rugăciune de vineri în Mashhad, oraşul sfânt musulman al şiiţilor.

Sâmbătă, MacCaire a fost reţinut rapid, după ce oficialii iranieni au declarat că a participat la o manifestaţie ilegală, care a avut loc pe fondul nemulţumirii publice faţă de admiterea tardivă de către oficialii iranieni a responsabilităţii pentru doborârea unui avion de pasageri ucrainean.

Ambasadorul a mnţionat că a participat la un priveghi pentru victimele accidentului. Londra a declarat că detenţia ambasadorului a fost o încălcare a convenţiilor diplomatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe