Iranul îl învinuieşte pe Jared Kushner pentru harababura din Orientul Mijlociu

Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump.
Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump. (Peter Foley/Bloomberg/Getty Images)

Ministrul iranian de Externe l-a acuzat pe Jared Kushner, consilier de top şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, că este responsabil pentru demisia surpriză din weekend a premierului libanez, o mişcare ce a alimentat şi mai mult tensiunile dintre Teheran şi Riad şi care s-ar putea să fi condus la lansarea unei rachete balistice – care a fost interceptată – în apropierea capitalei saudite Riad. Potrivit rapoartelor media de sâmbătă, Saad Hariri a demisionat pe neaşteptate din funcţie în timp ce se afla în vizită în Riad, acuzând Iranul, un duşman al Arabiei Saudite, şi aliatul său libanez Hezbollah că deţin un anumit “control” asupra Libanului. De asemenea, el a precizat că îi este viaţa în pericol.

Drept răspuns, ministrul iranian de Externe a afirmat că SUA şi Arabia Saudită sunt responsabile pentru demisia lui Hariri, precizând pe Twitter că mişcarea urmăreşte să provoace tensiuni în Liban şi Orientul Mijlociu, potrivit publicaţiei The Times of Israel.

“Vizitele efectuate de Kushner şi premierul libanez au dus la demisia bizară a lui [Saad] Hariri în timp ce se afla în afara ţării”, a scris Mohammad Javad Zarif pe Twitter. “Bineînţeles, Iranul este acuzat de interferenţă”.

Discutând despre intervenţia Arabiei Saudite în războiul civil din Yemen, Zarif a acuzat regatul că, prin campania sa de bombardamente, a făcut praf Yemenul, “ucigând mii de oameni nevinovaţi, inclusiv copii”. De asemenea, el a afirmat că Arabia Saudită “răspândeşte holeră şi foamete” pe teritoriul ţării vecine din sud, că este agresor regional şi destabilizează Orientul Mijlociu, în timp ce dă vina pe Iran.

“Regatul Arabiei Saudite este implicat în războaie, agresiune regională, comportament destabilizator şi provocări riscante. [Arabia Saudită] dă vina pe Iran pentru consecinţe”, a mai precizat oficialul iranian.

Zarif nu a precizat în cel fel ar fi ajutat Kushner la orchestrarea deciziei lui Hariri de a demisiona.

Kushner a vizitat Arabia Saudită în luna octombrie ca parte a unei călătorii de patru zile în regiune, care a inclus de asemenea opriri în Israel, Iordania şi Egipt, a afirmat Politico săptămâna trecută.

Iar duminică, Washington Post a raportat: MBS [prinţul încoronat saudit Mohammed bin Salman] este încurajat de suportul puternic venit din partea preşedintelui Trump şi a cercului său interior, care îl văd pe prinţul saudit ca un fel de element perturbator al status quo-ului şi în acelaşi timp un magnat bogat şi un răzvrătit populist. Probabil nu a fost o întâmplare că luna trecută, Jared Kushner a făcut o vizită personală în Riad. Aparent, cei doi au stat de vorbă multe ore, în câteva nopţi.

Separat, înainte să demisioneze, Hariri a călătorit în Regatul saudit de două ori săptămâna trecută, şi şi-a anunţat demisia în ultima sa călătorie. La scurt timp după anunţ, Hassan Nasrallah, liderul mişcării libaneze Hezbollah, care beneficiază de sprijinul puternic al Iranului, a reiterat acuzaţiile făcute de Zarif şi a precizat că demisia lui Hariri a fost “impusă” de Arabia Saudită.

Demisia lui Hariri alimentează de asemenea o rivalitate regională deja aflată în clocot între Iran şi Arabia Saudită. Luni, coaliţia condusă de saudiţi ce luptă în Yemen a ameninţat cu represalii împotriva Iranului pentru atacul eşuat cu rachetă desfăşurat de rebelii susţinut de iranieni asupra Riadului.

În plus, Zarif a mai afirmat că vizita efectuată în luna mai de preşedintele Trump în Regatul saudit a contribuit la amplificarea crizelor regionale. “Vizitele efectuate în Regatul Arabiei Saudite s-au dovedit a fi dezastruoase pentru climatul regional”, adăugând că vizita lui Trump ar fi dus la izolarea Qatarului şi la adoptarea unei atitudini agresive a Bahrainului la adresa vecinului său. Riadul este un susţinător important al Bahrainului condus de suniţi, a cărui minoritate şiită a primit sprijin din partea Teheranului. Împreună cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt, Arabia Saudită a suspendat în luna iunie legăturile cu guvernul Qatarului, parţial din cauza relaţiilor acestuia cu Iranul.