Iranul învinuieşte Israelul, jură răzbunare, pentru uciderea colonelului Sayad Khodai

Colonelul Sayad Khodai, ucis în Teheran, 22 mai 2022
Colonelul Sayad Khodai, ucis în Teheran, 22 mai 2022 (Captură video, Youtube)

Iranul promite să răzbune ceea ce descrie drept un asasinat al unui colonel al Gărzii Revoluţionare, efectuat de un serviciu de informaţii străin după uciderea colonelului Sayad Khodai, fost comandant în Forţa Quds, care este aripa de informaţii străine a corpului Gardienilor Revoluţiei.

Presa israeliană susţine că Sayad Khodai a „planificat atacuri asupra israelienilor din întreaga lume”.

Uciderea a avut loc, duminică, la Teheran, când colonelul Gardienilor Revoluţiei a fost abordat de doi bărbaţi înarmaţi neidentificaţi pe o motocicletă, care l-au împuşcat în cap. „Am fost de acord ca forţele noastre de securitate să urmărească cu seriozitate această chestiune şi nu am nicio îndoială că sângele curat al martirului nostru va fi răzbunat”, a spus preşedintele ţării, Ibrahim Raisi, într-un discurs.

Armata iraniană dă vina pe serviciile secrete israeliene pentru ucidere, agenţia de presă semi-oficială ISNA susţinând că, ulterior, Gărzile au descoperit şi arestat spioni ai agenţiei Mossad. Israelul nu a comentat noile acuzaţii.

„Criminalii şi grupările teroriste afiliate opresiunii globale şi sionismului se vor confrunta cu consecinţe pentru acţiunile lor”, a continuat Raisi.

Potrivit unor detalii despre uciderea colonelului transmise de BBC, bazate pe surse oficiale, doi bărbaţi înarmaţi pe o motocicletă au oprit lângă Khodai în timp ce colonelul stătea în maşina lui în faţa casei sale.

Agenţia de ştiri Irna, a anunţat că, duminică, în jurul orei 16:00 (11:30 GMT), colonelul Khodai a fost împuşcat cu cinci gloanţe în timp ce cobora din maşina sa, în estul Teheranului.

Irna a publicat fotografii care înfăţişau un bărbat prăbuşit pe scaunul şoferului unui vehicul Kia Pride. Geamul lateral al pasagerului din faţă părea să fi fost împuşcat.

Irna nu a oferit detalii despre rolul lui Khodai în cadrul Forţei Quds, deşi el a fost numit „apărător al altarului” - un termen folosit pentru a desemna personalul militar iranian şi luptătorii miliţiilor susţinute de Iran care operează în Siria sau Irak.

Uciderea acestuia este considerată în Iran drept cel mai mare asasinat sponsorizat de străini de la uciderea unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear - Mohsen Fakhrizadeh - în 2020. Israelul a fost considerat autorul crimei care a avut loc într-o suburbie a Teheranului.

În acest moment, au fost ucişi cel puţin cinci oameni de ştiinţă şi academicieni iranieni de vârf - omorâţi în condiţii neprevăzute şi suspecte - incidentele fiind considerate parte a unui program ascuns de degradare a capacităţilor de dezvoltare nucleară a Republicii Islamice.

Israelul a vizat în permanenţă comandanţii corpului Gardienilor Revoluţiei, precum şi liderii Hamas sponsorizaţi de Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe