Iranul opreşte inspecţiile nucleare rapide

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Un ziar guvernamental iranian a avertizat, marţi, că acţiunile prea radicale luate în conflictul cu Occidentul cauzat de programul nuclear al Republicii Islamice, pot duce la izolarea ţării.

Avertismentul survine după ce Iranul a luat măsura drastică de a opri inspecţiile rapide ale inspectorilor Naţiunilor Unite.

Luni (22 februarie), la miezul nopţii, Iranul a pus capăt acordului care a permis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să efectueze inspecţii impromptu - cu preaviz scurt. Dar vor permite în continuare monitorizarea „necesară” de către inspectorii ONU o perioadă de până la trei luni.

Parlamentarii iranieni au protestat împotriva acestei decizii - spunând că încalcă legea. O lege adoptată de parlament prevede că inspecţiile agenţiei ONU ar trebui să se încheie de marţi (23 februarie) dacă nu vor fi ridicate sancţiunile impuse Iranului - un efort aparent de presiune asupra Statelor Unite.

Luni, liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a declarat că Iranul ar putea îmbogăţi uraniu până la 60% puritate dacă ţara ar avea nevoie de el. El a negat din nou, de asemenea, orice intenţie a Iranului de a produce arme nucleare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a afirmat că declaraţiile Ayatollahului Khamenei „sună ca o ameninţare”.

Washingtonul afirmă că este gata să discute cu Iranul despre re-aderarea la acordul JCPOA din care Donald Trump a retras SUA, propunând o moderare din partea UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe