Iranul testează o rachetă balistică. Ameninţă că va renunţa la acordul nuclear

La scurt timp după ridicarea majorităţii sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva iranienilor, Teheranul a testat o nouă rachetă balistică, încălcând o rezoluţie ONU. De altfel, SUA a indicat că ar putea aplica noi sancţiuni ca răspuns la mişcarea Teheranului
Racheta balistică iraniană de rază lungă Emad.
Racheta balistică iraniană de rază lungă Emad. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.03.2016

Guvernul iranian ameninţă să renunţe la acordul nuclear încheiat în vara trecută cu marile puteri.

Conform Washington Free Beacon, Iranul a făcut a aceste afirmaţii după ce a testat în noaptea de marţi spre miercuri o rachetă balistică, încălcând din nou rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Testul a aparţinut seriei desfăşurate de la încheierea acordului în iulie 2015.

Liderii iranieni au declarat că obiectivele lor naţionale nu sunt îndeplinite.

“Dacă interesele noastre nu sunt satisfăcute de acordul nuclear atunci nu există niciun motiv să continuăm cu el”, a declarat Abbas Araqchi, viceministrul iranian de externe.

Testul ar putea declanşa noi sancţiuni economice din partea SUA.

Administraţia Obama a indicat în luna ianuarie că ar putea fi aplicate noi sancţiuni ca urmare a testului de anul trecut, dar unii membri ai Congresului consideră că nu se face suficient în această privinţă.

“Acest acord nuclear permite Iranului să desfăşoare activităţi agresive şi teroriste”, a declarat liderul majorităţii Camerei, republicanul Kevin McCarthy.

McCarthy a declarat că ridicarea sancţiunilor internaţionale a permis Iranului să îşi consolideze prezenţa în Yemen, Irak şi Siria, adăugând că Teheranul ştie că nu va fi tras la răspundere de către administraţia Obama.

Departamentul de Stat al SUA şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la motivul pentru care Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică nu i se permite să raporteze public încălcările acordului nuclear, conform prevederilor acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor