Islanda: Bombardiere ruseşti zboară cu transponderele închise lângă un avion de pasageri

Avioane militare ruseşti au zburat sub un avion de pasageri islandez fără să fie detectate de radar, ridicând temeri în legătură cu comportamentul riscant al piloţilor, au declarat oficialii islandezi.
Bombardier strategic Tupolev Tu-22 M “Backfire”.
Bombardier strategic Tupolev Tu-22 M “Backfire”. (Captură Foto)

Ministerul islandez de Externe a precizat că trei bombardiere Tupolev au zburat la o altitudine de 1.800-2.700 de metri sub un avion comercial care zbura pe ruta Reykjavik-Stockholm în 22 septembrie. Transponderele bombardierelor ruseşti erau închise, ceea ce înseamnă că avioanele nu putea fi detectate de radarul civil.

Căpitanul avionului de pasageri a declarat că a observat avioanele ruseşti din cabină şi a afirmat că piloţii ruşi s-au comportat într-o manieră riscantă.

Ministerul islandez a declarat pentru AFP că “s-a opus în repetate rânduri zborurilor militare ruseşti neidentificate, din cauza pericolului pe care acestea l-ar putea prezenta avioanelor de pasageri” .

Întâlniri similare ale avioanelor militare ruseşti cu avioane civile au mai fost raportate în regiunea Baltică în acest an.

Un diplomat rus din Reykjavik, Aleksei Şadski, a declarat că bombardierele s-au conformat regulilor internaţionale.

El a sugerat că oficialii islandezi au încercat să “renască teama” de Rusia, pentru a redeschide baza aeriană Keflvik pe care SUA a închis-o în 2006.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în timpul Războiului Rece, Keflavik a fost o bază importantă americană, dar ulterior inreresul alianţei pentru ea s-a diminuat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe