Israelul a ascultat telefonul lui John Kerry în timpul negocierilor de pace

Secretarul de stat John Kerry, 4 martie 2013
Secretarul de stat John Kerry, 4 martie 2013 (- / AFP / Getty Images)

Presa germană a anunţat că agenţia israeliană de informaţii a supravegheat convorbirile telefonice ale secretarului american de Stat, John Kerry, din timpul negocierilor de pace în Orientul Mijlociu. Mai mult, guvernul de la Tel Aviv s-a folosit de informaţiile obţinute pentru a-şi dezvolta discursul folosit în timpul negocierilor de pace cu statele arabe, potrivit Der Spiegel.

Din surse de încredere, Spiegel a precizat că agenţiile de informaţii ale Israelului au ascultat convorbirile telefonice ale secretarului american de Stat, John Kerry, în timpul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, anul trecut.

Pe lângă israelieni, cel puţin încă un serviciu de informaţii a ascultat telefonul lui Kerry în timp ce acţiona ca mediator între Israel, palestinieni şi statele arabe, a anunţat Spiegel citând sursele din serviciile de informaţii. Dezvăluirea programului de supraveghere al Tel Aviv-ului ar putea deteriora chiar mai mult relaţiile deja tensionate dintre Statele Unite şi Israel.

În timpul etapei culminante a negocierilor de pace de anul trecut, Kerry discuta frecvent cu negociatorii de rang înalt din Orientul Mijlociu. La momentul respectiv, unele apeluri nu au fost efectuate cu echipamentele codate, ci pe telefoane normale, iar conversaţiile s-au transmis prin satelit. Agenţiile de informaţii au interceptat câteva dintre aceste convorbiri. Guvernul de la Tel Aviv a folosit informaţia obţinută în timpul negocierilor internaţionale ţintind să ajungă la o soluţie diplomatică în Orientul Mijlociu.

În conflictul actual din Gaza, israelienii l-au criticat frecvent pe John Kerry, câţiva miniştrii ajungând chiar să-i ceară direct să se retragă din negocierile de pace. Atât departamentul de Stat cât şi autorităţile israeliene au refuzat să comenteze în această privinţă.

Cu o săptămână în urmă, Kerry s-a deplasat în Orientul Mijlociu să medieze părţile beligerante, dar israelieni au refuzat brusc un proiect de propunere pentru armistiţiu. Planul n-ar fi inclus niciun mesaj care-i cerea Hamas-ului să abandoneze arsenalul de rachete şi distrugerea sistemului de tuneluri. Anul trecut, Kerry a depus eforturi diplomatice considerabile încercând să găsească o soluţie pentru conflictul dintre israelieni şi palestinieni, care au eşuat în final. De atunci, relaţiile dintre Kerry şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au fost tensionate.

Totuşi, Statele Unite continuă să susţină neclintite Israelul. Vineri, congresul american a aprobat o finanţare de 225 de milioane de dolari destinată dezvoltării sistemului de apărare anti-rachetă al Israelului, Iron Dome.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe