Israelul abrogă o lege din 2005 privind retragerea coloniilor din Cisiordania

Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016. (Captură Foto)

Parlamentarii israelieni au abrogat marţi o lege din 2005 prin care patru aşezări evreieşti din Cisiordania au fost desfiinţate în acelaşi timp cu retragerea forţelor israeliene din Fâşia Gaza. Această evoluţie ar putea deschide calea pentru o revenire oficială în zonele abandonate din Cisiordania, ceea ce ar putea constitui un nou eşec pentru speranţele palestinienilor de a obţine un stat.

Este cea mai recentă mişcare a guvernului de extremă dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, care este dominat de lideri şi aliaţi ai coloniştilor, de a promova activitatea de colonizare în teritoriu, relatează Associated Press.

Comunitatea internaţională, inclusiv cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, consideră coloniile ilegale şi se opune construcţiilor pe teritoriile ocupate revendicate de palestinieni pentru un viitor stat independent.

Israelul a evacuat cele patru aşezări şi s-a retras unilateral din Gaza în baza legislaţiei din 2005. Prim-ministrul de la acea vreme, Ariel Sharon, a susţinut că Israelul nu va putea păstra coloniile în cadrul unui viitor acord cu palestinienii.

De atunci, cetăţenilor israelieni li s-a interzis în mod oficial să se întoarcă în acele locuri, deşi armata israeliană a permis activiştilor să viziteze şi să se roage acolo - o interdicţie care a fost acum revocată.

Guvernul lui Netanyahu a plasat extinderea coloniilor în fruntea agendei sale şi a avansat deja mii de noi unităţi de locuit în colonii şi a autorizat retroactiv nouă avanposturi în Cisiordania.

Săptămâna aceasta, Israelul s-a angajat să îngheţe temporar aprobările ulterioare de colonizare, inclusiv autorizarea avanposturilor, ca parte a unei serii de măsuri menite să atenueze tensiunile înainte de o perioadă sensibilă care include luna sfântă musulmană a Ramadanului şi sărbătoarea evreiască a Paştelui.

Cu toate acestea, membrii ultranaţionalişti ai coaliţiei lui Netanyahu au făcut presiuni pentru abrogarea interdicţiei privind coloniile din nordul Cisiordaniei. Legislaţia a fost votată în timpul nopţii în Knesset cu 31 de voturi pentru şi 18 împotrivă. Restul legislatorilor (Knessetul are 120 de locuri) nu au votat.

Votul a avut loc în condiţiile în care guvernul lui Netanyahu merge mai departe cu un plan separat de revizuire a sistemului judiciar al ţării. Aliaţii lui Netanyahu susţin că instanţele au prea multă putere în procesul legislativ şi că, de fapt, Curtea Supremă este părtinitoare faţă de colonişti. Criticii spun că revizuirea ar distruge sistemul delicat de control şi echilibru al ţării şi ar împinge Israelul spre autoritarism. De asemenea, ei spun că Netanyahu ar putea găsi o cale de scăpare de la procesul său de corupţie prin intermediul revizuirii.

Un important think-tank israelian, Institutul pentru Studii de Securitate Naţională, s-a alăturat unui cor tot mai mare de opozanţi ai revizuirii judiciare. Acesta a declarat într-o "alertă strategică" că "schimbările în forma lor actuală vor afecta grav" operaţiunile militare ale Israelului, vor pune în pericol legăturile cu SUA şi vor afecta economia.

Itamar Ben-Gvir, un colonist ultranaţionalist din Cisiordania care ocupă în prezent funcţia de ministru responsabil cu poliţia, a declarat marţi că abrogarea interdicţiei este "începutul corectării unei nedreptăţi istorice" şi a promis că va continua extinderea coloniilor.

Palestinienii doresc ca Cisiordania şi Fâşia Gaza să devină un stat independent, cu Ierusalimul de Est ca şi capitală. Israelul a capturat aceste teritorii în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

De atunci, peste 700.000 de israelieni s-au mutat în zeci de aşezări evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale spune că aşezările sunt un obstacol în calea păcii cu palestinienii.

La doi ani de la retragerea Israelului din Gaza, gruparea militantă Hamas a preluat controlul asupra teritoriului de la forţele preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. Israelul şi Egiptul au impus o blocadă asupra teritoriului, dar Hamas, care se opune existenţei Israelului şi a purtat patru războaie împotriva acestuia, rămâne ferm în control.

Abrogarea de marţi are loc pe fondul celor mai grave tensiuni israeliano-palestiniene din ultimii ani şi în contextul în care cresc îngrijorările legate de intensificarea violenţelor în timpul Ramadanului, care va începe săptămâna aceasta.

În ultimul an, forţele israeliene au efectuat aproape în fiecare noapte raiduri de arestare în Cisiordania. Incursiunile au început după o serie de atacuri mortale în Israel în primăvara anului trecut şi au provocat un răspuns aprig din partea palestinienilor.

Până acum, în acest an, 85 de palestinieni au fost ucişi de focul israelian, iar atacatorii palestinieni au ucis 15 israelieni, potrivit unui bilanţ realizat de The Associated Press.

Israelul spune că majoritatea palestinienilor ucişi au fost militanţi. Dar au fost ucişi şi tineri care aruncau cu pietre pentru a protesta împotriva incursiunilor şi persoane care nu au fost implicate în confruntări. Toţi morţii israelieni, cu excepţia unuia, au fost civili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe