Israelul îngrijorat de manevrele Rusiei în Siria

Situaţia de la graniţa dintre Siria şi Israel s-ar putea amplifica în curând, dacă regimul sirian va decide să folosească împotriva Tel Aviv-ului noile bombardiere strategice primite de la Kremlin
Bombardier rusesc Su-24M2.
Bombardier rusesc Su-24M2. (Captură Foto)

În 26 iulie, mass media rusă a publicat un articol în care a dezvăluit faptul că Rusia a livrat Forţei Aeriene Siriene bombardiere avansate Su-24M2, proiectate pentru atacuri pe linia frontului.

Oficialii israelieni au fost luaţi prin surprindere de ştiri. Până acum, ruşii şi sirieni s-au abţinut de la desfăşurarea forţelor aeriene în sudul Siriei, în apropiere de graniţa israeliană. Acum, forţa aeriană siriană are mijloacele necesare pentru a face acest lucru.

Surse militare israeliene, citate de Debkafile, au raportat că Su-24M2, după recentele îmbunătăţiri şi modificări ce i s-au adus, este acum capabil să lanseze bombe inteligente – bombe balistice dotate cu un sistem de ghidaj care le permite să lovească ţintele cu precizie. Acest sistem de ghidaj nu se bazează pe sateliţii americani, ci pe sistemul rusesc echivalent GLONASS, care este conectat la o reţea de 21 de sateliţi ruseşti şi este parţial criptat pentru utilizare în scop militar.

În plus, Su-24M2 este echipat cu un sistem care proiectează informaţiile de care are nevoie pilotul (detalii de zbor şi detalii de luptă) pe parbrizul avionului şi pe viziera pilotului.

Ruşii au livrat Siriei două dintre aceste avioane sofisticate în această săptămână iar în curând vor mai trimite alte opt.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au concluzionat că este doar o chestiune de timp înainte ca aceste avioane să apară în sudul Siriei şi, astfel, să provoace o nouă situaţie foarte tensionată la graniţele nordice şi nord-estice ale Israelului.