„Istoricul” Dodon la Moscova: Unioniştii vor să unească Marea Moldovă, însă noi le vom da peste mâini

Cu toate că unioniştii de pe ambele maluri ale Prutului au menţionat în repetate rânduri că îşi doresc unirea Moldovei cu România pentru formarea „României Mari”, preşedintele moldovean, Igor Dodon, a declarat la Moscova că aceştia vor să unească „Marea Moldovă”, lichidând astfel statul Republica Moldova.
Igor Dodon le arată jurnaliştilor cadoul primit de la Putin, Moldova de la sfârşitul secolului XVII
Igor Dodon le arată jurnaliştilor cadoul primit de la Putin, Moldova de la sfârşitul secolului XVII (captură foto)

În vizita sa oficială la Moscova, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a afirmat că unioniştii „vor să unească Marea Moldovă înapoi”, întrucât în opinia dânsului, din punct de vedere istoric, „jumătate din România aparţine Moldovei”. Dodon a ţinut să avertizeze că cei care vor încerca să facă unirea vor fi obstrucţionaţi.

„În România, la nivel politic se vorbeşte despre faptul că statul Moldova nu există şi că trebuie lichidat, însă le vom da peste mâini, figurat, sau la propriu. Nu întâmplător am menţionat că mişcările unioniste care duc o luptă deschisă pentru lichidarea Moldovei, trebuie interzise prin lege. Am adus şi un exemplu anterior că în România cei care vor să unească Marea Moldova înapoi, doar jumătate din România aparţine Moldovei din punct de vedere istoric, sunt interzise prin lege”, a declarat şeful statului în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, acesta a ţinut să precizeze, în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă că partidele unioniste care au apărut în ultima perioadă în Moldova „şi-au pus drept scop distrugerea statului Republica Moldova”, mai rău fiind faptul că „sunt finanţate de către stat”. După ce a înlocuit pe site-ul Preşedinţiei limba română cu moldovenească, i-a retras lui Traian Băsescu cetăţenia Republicii Moldova şi a încercat să-l recheme pe Ambasadorul Moldovei la Bucureşti pentru declaraţii care nu i-au plăcut preşedintelui Dodon, acesta consideră că în prezent, unioniştii şi unirea cu România „este unica problemă cu care se confruntă Moldova”.

„I-am scris chiar preşedintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă, în care l-ar rugat să-mi explice poziţia lui privind această întrebare. L-am întrebat dacă este pentru unire sau împotrivă şi nu am primit niciun răspuns. Eu cred că acesta este motivul pentru care România nu doreşte până acum să semneze cu Moldova acordul privind frontierele de stat, deci românii nu recunosc că între Moldova şi România ar exista hotar şi probabil au alte planuri legat de asta”, a afirmat Dodon.

În concluzie, şeful statului a mărturisit că va insista pe subiectul unirii celor două maluri de Prut şi că nu exclude „că a treia vizită oficială a mea, după Bruxelles va fi ori la Bucureşti ori la Kiev. Eu le voi propune şi sunt gata să merg să discut toate aceste întrebări complicate”.

Notabil este faptul că preşedintele rus, Vladimir Putin i-a dăruit lui Dodon harta Moldovei de la sfârşitul secolului XVII, cu care acesta s-a lăudat în faţa jurnaliştilor, specificând că aşa ar trebui să arate cu adevărat Moldova acum.