Istorie pe şine în Bucureşti. Tramvaiele electrice scoase sâmbătă la paradă

Tramvai în Bucureşti
Tramvai în Bucureşti (Epoch Times România)

Bucureştenii sunt invitaţi sâmbătă la o călătorie în timp, mai exact la o paradă ce surprinde evoluţia în timp a transportului în comun în Capitală. La aniversarea a 120 de ani de la inaugurarea primei linii electrice din Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), organizează sâmbătă o paradă a tramvaielor.

Cu această ocazie, vor putea fi admirate tramvaie reprezentative pentru evoluţia în timp a transportului electric pe şine, începând cu "bătrânul" Thomson V056, realizat în 1955 în Atelierele Centrale ale Întreprinderii de Transport Bucureşti, continuând cu tramvaiul Tatra, urmaşul vagoanelor importate în anii '70. Vor urma un tramvai V3A modernizat, din generaţia construită în anul 1973 şi modernizată începând din 1993 şi tramvaiul Bucur 1 modernizat în anul 2001. Piesa de rezistenţă a paradei va fi tramvaiul Bucur LF, proiectat şi realizat integral în cadrul Uzinei RATB.

Parada va porni sâmbătă, ora 10.00, de la Depoul Victoriei, pe Şos. Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, până la Piaţa Sfântul Gheorghe, pe traseul primei linii electrice, dată în folosinţă în 1894, informează Mediafax.

Tot sâmbătă, bucureştenii interesaţi de istoria transportului public sunt invitaţi, între orele 08.00 şi 21.00, la terminalul Piaţa Sfântul Gheorghe, să viziteze un muzeu în interiorul unui tramvai de epocă.

Reamintim că, în Bucureşti, primul mijloc de transport în comun a fost tramvaiul cu cai, introdus în 1871. Primul tramvai electric a început să circule pe străzile Capitalei pe data de 9 decembrie 1894. Tramvaiul avea indicativul 14 şi circula pe traseul Cotroceni - Piaţa Sfântul Gheorghe - Calea Moşilor - Obor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne