Iurie Leancă cere refacerea alianţei pro-europene: „La braţ cu Voronin sub nicio formă nu vom ajunge în UE”

Iurie Leancă, preşedinte al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova”, 5 iunie 2015
Iurie Leancă, preşedinte al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova”, 5 iunie 2015 (serviciul de presă PPEM)

Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, preşedinte al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova” a examinat situaţia social-politică a R.Moldova în contextul raportului de activitate a Guvernului pentru 100 de zile, prezentat joi de prim-ministrul Chiril Gaburici.

„A fost un raport lipsit de consens, şi nu e vina premierului, ci e responsabilitatea celor două partide care au creat o guvernare minoritară şi care şi-au asumat responsabilitatea. Raportul reflectă o situaţie dramatică în ţară, o lipsă totală de reforme şi acţiuni, economia a intrat în declin, iar parcursul european al ţării este în primejdie. La braţ cu Voronin sub nicio formă nu vom ajunge în UE”, a declarat Iurie Leancă, potrivit unui comunicat al PPEM.

După părerea politicianului, în această perioadă nu s-a făcut nicio reformă pe care o doreau cetăţenii sau partenerii Republicii Moldova.

Făcând referire pe rând la cele trei obiective vizate în raportul Executivului, liderul PPEM a menţionat că: „Niciodată în R.Moldova nu a existat o situaţie atât de tensionată în societate, nemulţumirea a atins o cotă critică. Lumea protestează faţă de faptul că parcursul european a fost suspendat, că votul proeuropean a fost furat, că nu există o investigaţie foarte serioasă şi eficientă pe tot ce înseamnă furtul din sistemul bancar. În loc să creăm o unitate naţională în ţară, în loc să creăm acest obiectiv de integrare europeană, care să ne unească pe toţi, situaţia a devenit mai tensionată ca niciodată”. Drept rezultat, cetăţenii sunt nemulţumiţi.

În opinia lui Leancă „lumea are tot dreptul să protesteze, protestele lor sunt justificate şi nu ar trebui sub nicio formă să fie politizate, fiindcă este marea nemulţumire a cetăţenilor după ce parcursul european a fost sistat”.

Potrivit sursei citate, Leancă s-a referit şi la ancheta fraudelor de la Banca de Economii (BEM), care a fost, de asemenea, oprită. Identificarea autorilor jafului din sistemul bancar şi returnarea sumelor furate ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru guvernarea de la Chişinău, însă, cu toate că raportul Kroll a fost prezentat autorităţilor cu două luni în urmă, nu a fost demarată încă etapa a doua.

Astfel, deputatul neafiliat, a cerut ca investigaţia pe faza a doua la BEM, dar şi pe întreg sistemul bancar să fie reluată imediat, fiind nevoie doar de voinţă politică. Sistemul bancar ar putea fi redresat numai cu ajutorul unui Plan de acţiuni, de care este nevoie urgent.

„Fiecare zi ne costă, îl costă pe fiecare cetăţean. Nu ne vom mira dacă ar veni şi a treia garanţie pentru a menţine sistemul bancar pe linia de plutire”, a subliniat deputatul.

La final, Leancă a ţinut să menţioneze că alianţa pro-europeană ar trebui de urgenţă refăcută, în baza votului din 30 noiembrie 2014. „Doar printr-o refacere a coaliţiei, Republica Moldova poate ieşi din această stagnare, poate reveni pe faza de dezvoltare normală şi poate să reobţină încrederea cetăţenilor”, a conchis liderul PPEM.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe