James Mattis: SUA examinează “zonele sigure” din Siria, dar are multe întrebări

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că SUA va examina atent propunerea Rusiei de creare a mai multor aşa-zise zone sigure în Siria vizând reducerea violenţei în ţara arabă zguduită de război.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Mattis a avertizat că planul ridică multe întrebări fără răspuns. Graniţele zonelor de încetare a focului propuse încă trebuie soluţionate, deşi locaţiile generale sunt “înţelese într-o manieră corectă”, a declarat acesta corespondenţilor media în 8 mai.

“Cine se va asigura că [acele zone] sunt sigure? Cine se va ocupa de aşa ceva? Cine va fi în mod specific ţinut în afara lor? Toate aceste detalii trebuie să fie soluţionate”, a precizat acesta.

Acordul a fost propus de Rusia, aliatul cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cu sprijinul Turciei, care susţine opoziţia din Siria. De asemenea, Iranul, un alt aliat major al lui Assad, a susţinut la rândul său propunerea.

Potrivit planului, vor fi create patru zone de siguranţă în interiorul Siriei pentru o perioadă de şase luni, care ar putea fi extinsă dacă cei trei semnatari sunt de acord cu acest lucru. De asemenea, planul include crearea condiţiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare, asistenţă medicală şi revenirea refugiaţilor în locuinţele lor.

Totuşi, acordul nu acoperă zonele controlate de grupul jihadist Statul Islamic, iar SUA şi aliaţii săi pot continua bombardamentele pentru a recupera teritoriul ocupat de jihadişti.

Planul nu se referă la SUA, iar guvernul şi opoziţia din Siria nu au semnat acordul. Dar, ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, a afirmat luni că Damascul va respecta termenii atâta timp cât îl respectă şi rebelii.

Mattis a declarat că Washingtonul are faţă de poporul sirian datoria “de a examina [planul] cu mare atenţie”.

Secretarul american al Apărării a notat că şeful Statului Major al armatei SUA, Joseph Dunford, a discutat duminică despre cele patru zone cu omologul său rus, Valeri Gherasimov.

“Subiectul a fost deschis, dar există multe detalii de lămurit”, a adăugat Mattis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe