Rex Tillerson: încrederea dintre SUA şi Rusia este aproape de zero

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că încrederea dintre SUA şi Rusia aproape că nu există, menţionând acordurile pentru controlul armelor şi Ucraina ca zone în care Moscova “nu este de ajutor în prezent”.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson. (Getty Images)

Tillerson a făcut aceste remarci în discursul adresat miercuri personalului Departamentului de Stat american, în cadrul unei ample prezentări despre viitorul departamentului sub preşedintele Donald Trump şi privind potenţiale reduceri serioase ale bugetului.

“Depunem în prezent eforturi pentru a stabiliza relaţia [dintre SUA şi Rusia]”, a precizat acesta.

Tillerson a declarat că intenţionează să discute despre cooperare cu omologul său rus Serghei Lavrov – în cadrul unui eveniment al Consiliului Arctic ce va avea loc în Fairbanks, Alaska, în 10-11 mai – în vederea soluţionării conflictului sângeros din Siria.

De asemenea, Tillerson a declarat că SUA pregăteşte alte sancţiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la provocările acesteia şi la dezvoltarea continuă a rachetelor şi armelor nucleare nord-coreene.

El a precizat că Washingtonul lucrează împreună cu Beijingul pentru a presa Phenianul, adăugând că, în cazul în care această colaborare nu este eficientă, SUA ar putea impune sancţiuni împotriva companiilor, inclusiv a celor chineze, care fac afaceri cu Coreea de Nord.

Tillerson a subliniat faptul că singurul obiectiv al SUA este acela de a pune presiuni pe Coreea de Nord să accepte denuclearizarea, adăugând că Washingtonul nu urmăreşte să schimbe regimul lui Kim Jong-un sau să accelereze reunificarea Peninsulei Coreene.

El a cerut comunităţii internaţionale să implementeze în totalitate sancţiunile ONU existente împotriva Coreei de Nord, afirmând că “nimeni nu le-a implementat în întregime”.