Jandarmeria, în slujba cui? Amenzi uriaşe pentru protestatari în 2015

În anul 2015 a plouat cu amenzi, Jandarmeria lucrând, cu destoinicie, la descurajarea celor ce au ieşit în stradă pentru a cere schimbări în Sistemul ce a permis înşelătorii la scară naţională, precum Hexi Pharma său dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentari.
Jandarmi la protestul crescătorilor de animale, 23 martie 2016
Jandarmi la protestul crescătorilor de animale, 23 martie 2016 (Epoch Times)

Jandarmeria a dat în anul 2015 amenzi contravenţionale de 163.301 de lei pe Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, lege "învechită şi prăfuită", adoptată de un Parlament ostil după marile proteste de la începutul anilor 90, relatează România Curată.

Conform Jandarmeriei, numărul total al amenzilor a fost de 157, dintre care 58 au fost acordate pentru „participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise, şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare…” (art. 26, alin. 1, lit. d), 46 de amenzi pentru „neluarea de către organizatori a măsurilor de întrerupere a adunării publice când se constată că au intervenit fapte de natura celor celor prevăzute la art. 2” (art. 26, alin. 1, lit. c).

Cu 163.301 de lei (aproximativ 36.000 de euro) s-ar putea organiza mai multe ediţii ale festivalurilor FânFest, la Roşia Montană, ori Street Delivery, la Bucureşti iar suma reprezintă bugetul mediu al unui proiect civic sau bugetele a 3-4 proiecte mici. Tot cu aceeaşi sumă (şi, evident, cu sprijinul voluntarilor) s-ar putea organiza o campanie naţională de informare şi presiune civică prin care Legea 60/1991 ar putea fi modificată pentru a nu mai permite abuzurile Jandarmeriei, arată sursa citată.

Autorul articolului reaminteşte că în timp ce jandarmii dau amenzi peste amenzi celor ce iau parte la adunări publice, Constituţia garantează atât libertatea întrunirilor cât şi pe cea de exprimare.

"Libertatea întrunirilor, art. 39, Constituţie:

Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Libertatea de exprimare, art. 30, Constituţie, alin. (1) :

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile."

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne