"Jandarmeria română e tobă de abuzuri" - societatea civilă se revoltă

Zece organizaţii neguvernamentale i-au cerut ministrului de Interne, Petre Tobă, să răspundă public de abuzurile pe care jandarmii le-au comis recent, prin amendarea şi intimidarea mai multor persoane care îşi exercitau dreptul constituţional la întrunire şi exprimare.
Jandarmi.
Jandarmi. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)

Jandarmeria se remarcă prin tot mai multe abuzuri în ultima vreme. Un grup de organizaţii neguvernamentale i-au transmis o scrisoare deschisă ministrului de Interne, Petre Tobă, în care atrag atenţia că aceste practici abuzive ale jandarmeriei sunt, pe lângă nişte fapte penale grosolane, încă o dovadă că Legea adunărilor publice are nevoie de schimbări în acord cu vremurile pe care le traversăm.

"În urmă cu câteva zile, organizatoarea unei acţiuni publice care a avut loc pe 6 mai, pentru comemorarea victimelor accidentului din clubul Colectiv, a primit acasă o amendă deşi în momentul întrunirii jandarmii au anunţat că se află la faţa locului doar pentru a-i proteja pe participanţi.

Tot în urmă cu câteva zile jandarmii au legitimat şapte persoane care stăteau de vorbă în zona fântânilor de la Universitate. Întrebat care este motivul legitimării, jandarmul respectiv a afirmat că "a ascultat ce vorbim şi nu pare chiar o întâlnire între prieteni".

Din punctul nostru de vedere modul de lucru al jandarmilor, din ultima perioadă, este abuziv, cu conotaţii penale şi menit să descurajeze libera exprimare", au precizat organizaţiile în scrisoarea adresată lui Petre Tobă.

Orgnizaţiile, care arată că susţin dreptul fundamental la libera exprimare şi dreptul la liberă întrunire, i-au cerut ministrului de Interne, în subordinea căruia funcţionează Jandarmeria, să le răspundă la următoarele întrebări:

1. La ce să se aştepte participanţii la protestul anunţat pentru sâmbătă şi duminică în Piaţa Universităţii? Să fie legitimaţi şi amendaţi?

2. Şi ce veţi face dacă, diseară, naţionala de fotbal a României câştigă şi ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să îşi manifeste bucuria? Trimiteţi Jandarmeria să îi amendeze pe toţi?

Organizaţiile semnatare ale scrisorii: Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Asociaţia AMPER, Centrul pentru Jurnalism Independent, CeRe, GRADO, Centru de Resurse Juridice, Centrul pentru Inovare Publică, Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, ActiveWatch, FDSC.

Recomandăm şi Cazul Vlad Negrilă. Jandarmii avertizaţi: La organizarea unui miting trebuie să participe cel puţin 2-3 persoane

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne