Japonia, mii de voluntari la reîmpădurirea coastei din Fukushima

Japonia: Tsunami a eliminat 230 de kilometri din coasta de nord-est şi a distrus mai mult de 3.600 de hectare de pădure
Japonia: Tsunami a eliminat 230 de kilometri din coasta de nord-est şi a distrus mai mult de 3.600 de hectare de pădure (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)

Aproximativ 3.000 de voluntari au început în această săptămână să planteze 20.000 de copaci, pentru a reîmpăduri coasta din provincia Fukushima, devastată de tsunami în 2011.

Reîmpădurirea a început cu o ceremonie în memoria victimelor din oraşul Minamisoma - un oraş din apropierea centralei nucleare Fukushima - în care tsunami-ul a cauzat scăderea populaţiei cu 35 la sută, raportează televiziunea publică NHK.

Tsunami a eliminat 230 de kilometri din coasta de nord-est şi a distrus mai mult de 3.600 de hectare de pădure, care, înainte de tragedie servea ca barieră naturală între mare şi localităţile de pe coastă.

Organizatorii au împărţit voluntarii în două grupuri mari, care au început plantarea , de-a lungul coastei, la 300 de metri de mare, într-o zonă în care în acest moment se construieşte un baraj de protecţie suplimentară.

Pentru construcţia barajului, oraşul Minamisoma utilizează tonele de rămăşiţe, cum ar fi lemnul şi părţi de case şi clădiri măturate de tsunami-ul care a provocat aproximativ 18.500 de victime.

Organizatorii speră că arborii vor ajunge la zece metri înălţime într-o perioadă estimată de zece ani, astfel ca noile păduri să poată salva vieţi în cazul unui alt tsunami.

La fel ca Minamisoma, alte zone din nord-est au început să reîmpădurească coasta. De exemplu, în provincia Miyagi, cea mai afectată de dezastru, locuitorii fac acest lucru, de-a lungul coastei, din martie 2012.