Jirinovski: Apariţia noţiunii de Moldova ar fi trebuit recunoscută ca fiind o greşeală

Vladimir Jirinovski
Vladimir Jirinovski (kremlinrus.ru)

În cadrul şedinţei Dumei de Stat de vineri, preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru statele membre CSI, deputatul comunist Leonid Kalaşnikov a declarat că autoproclamata republică transnistreană moldovenească, despre care se discută tot mai mult în ultima perioadă, este un teritoriu care nu se află la hotar cu Federaţia Rusă însă vrea să facă parte din Rusia.

„De 25 de ani acolo este deja pace, după ce în Bender a fost organizat un masacru după ruperea şi denunţarea pactului Molotov-Ribbentrop. Ulterior transnistrenii au afirmat, voi l-aţi denunţat, bine, bravo, dar noi dorim să rămânem în Uniunea Sovietică, acum în Rusia şi au început lupta pentru supravieţuire. Iar Moldova era cândva anexată nouă, anume aşa a fost în istorie, în anii 40 Moldova se numea Basarabia şi era o anexă a Uniunii Sovietice”, a afirmat Kalaşnicov dând de înţeles că teritoriul din stânga Nistrului nu ar aparţine Republicii Moldova.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, deputatul rus, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski a venit cu o corecţie, menţionând, conform agora.md, că atunci când se vorbeşte despre Moldova nu ar trebui folosit cuvântul anexare, „pentru că asta ar însemna că am luat ceva străin, mai bine să vorbim de reîntoarcere, întrucât teritoriul Basarabiei făcea parte din Imperiul Rus, iar noi am luat-o de la Imperiul Otoman conform tratatelor internaţionale, noi nu am capturat nimic”.

Aceasta a mai adăugat că astfel şi CSI ar trebui să folosească peste tot cuvântul reîntoarcere „ca în Crimeea, noi Crimeea nu am luat-o de la nimeni ci a revenit la structura Rusiei”, iar apariţia noţiunii de Moldova ar fi trebuit recunoscută ca fiind o greşeală, menţionând că „limba moldovenească nu se deosebeşte cu nimic de limba română şi ei (moldovenii – n.r.) în suflet se simt cel mai probabil români”, făcând referire şi la Cernăuţi care „nu a fost numit Moldova, deşi era parte a marii gubernii basarabene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe