Vladimir Socor: Orice discuţie despre acordarea statutului special Transnistriei este contraproductivă

Ambasadele americane ale mai multor state din vecinătatea estică a Europei inclusiv cea de la Chişinău, nu ar avea instrucţiuni noi în privinţa rezolvării conflictelor existente, de aceea miza R.Moldova ar fi Uniunea Europeană, afirmă analistul politic.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

Analistul politic Vladimir Socor susţine că pentru moment dilema Republicii Moldova nu ar fi între Rusia şi Statele Unite, ci între Rusia şi Europa, iar miza Moldovei ar trebui să fie Europa, deoarece Statele Unite, ar fi delegat Uniunii Europene rolul conducător în ceea ce priveşte politica occidentală faţă de R. Moldova. Mai mult, analistul atenţionează că momentan rezolvarea problemei Transnistriei nu ar fi oportună.

„Statele Unite au cedat acest rol Uniunii Europene încă din anul 2005-2006 când poziţia Statelor Unite a devenit următoarea: Noi vom sprijini toate iniţiativele Uniunii Europene, toate declaraţiile, dar iniţiativa în Republica Moldova aparţine Uniunii Europene. Această atitudine a Statelor Unite este mai greu de susţinut astăzi, dată fiind dezorientarea şi diviziunile crescânde din cadrul Uniunii Europene”, a declarat analistul politic într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia lui Socor, Uniunea Europeană abia urmează să-şi redefinească politica de vecinătate estică, inclusiv politica faţă de Republica Moldova. Statele Unite fiind un actor de securitate în zona care cuprinde statele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene, dar nu şi în vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova şi Ucraina. „Orice încercare de a rezolva problema Transnistriei în actuala fază este contraproductivă. E necesar să conştientizăm faptul că nu toate conflictele sau problemele, în general, pot fi rezolvate atunci când dorim noi.”

În momentul de faţă orice negociere pentru rezolvarea problemei Transnistriei ar fi contraproductivă, deoarece condiţiile necesare nu sunt întrunite, a adăugat analistul politic menţionând că nu se ştie ce va face Berlinul, tandemul germano-francez şi nu este cunoscută politica Statelor Unite după administraţia Obama. „În experienţa mea personală, în mai multe ambasade americane, nu numai în Republica Moldova, dar în mai multe state din vecinătatea estică a Europei ambasadele americane nu au instrucţiuni noi în privinţa rezolvării conflictelor existente.”

Vladimir Socor notează că ambasadele americane continuă din inerţie să acţioneze pe baza unor instrucţiuni, care datează de pe vremea Administraţiei Obama, inclusiv faptul că Statele Unite susţin măcar la nivel verbal acordarea unui statut special Transnistriei în Republica Moldova. „Eu cred că această politică va fi revizuită, dar deocamdată încă nu a fost revizuită, iar orice discuţie despre statut special este contraproductivă şi recomandarea mea este să rămânem în aşteptarea unor împrejurări mai favorabile.”

În context, Socor punctează că ar trebui acordată o mare atenţie conferinţei care va avea loc în Bavaria, în Germania, în privinţa Transnistriei care tradiţional are loc în fiecare an, în luna iulie, când se va încerca din nou aplicarea aşa-zisului Protocol de la Berlin semnat anul trecut şi care ar implica recunoaşterea de către Republica Moldova a unor atribute de suveranitate pentru Transnistria. „Trebuie să fim foarte atenţi ca acest lucru să nu se întâmple. Din punctul de vedere al Republicii Moldova, eu nu aş recomanda înţelegeri de niciun fel între Chişinău şi Tiraspol. Acestea nu pot decât să ducă pas cu pas spre recunoaşterea întâi de facto, apoi legalizată, a separării Transnistriei faţă de Republica Moldova.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe