Societatea civilă cere preşedintelui R.Moldova să nu o demită pe Domnica Manole

După demiterea judecătoarei Manole de către CSM, ONG-uri din Moldova sugerează corpului judecătoresc să se solidarizeze, iar partenerilor de dezvoltare să monitorizeze strict starea justiţiei.
Societatea civilă
Societatea civilă (platzforma.md)

Mai multe organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova îngrijorate de hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 4 iulie, prin care magistrata Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, a fost declarată ca fiind incompatibilă cu funcţia de judecător, solicită preşedintelui Igor Dodon să nu semneze decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei, iar CSM să respecte legislaţia în vigoare şi să devină cu adevărat garantul independenţei judecătorilor.

Potrivit declaraţiei semnate, cele 22 organizaţii nonguvernamentale menţionează că hotărârea CSM contravine practicii anterioare în care tot ei au stabilit că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu poate să aprecieze activitatea judecătorilor în examinarea dosarelor concrete, îndeosebi în partea ce ţine de legalitatea şi temeinicia hotărârilor adoptate. „În plus, chestiunea eliberării din funcţie a unui judecător a fost examinată cu uşile închise, chiar dacă judecătorul a solicitat o şedinţă publică. Mai mult, Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite CSM eliberarea din funcţie a judecătorului în baza avizului SIS fără o procedură disciplinară, care în acest caz nu a avut loc.”

Organizaţiile semnatare notează că potrivit dispozitivului hotărârii CSM magistrata Curţii de Apel Chişinău ar fi încălcat şi obligaţia de a comunica cu presa, învinuire ce nu a fost cunoscută nici măcar de către Domnica Manole. „Nu este clar cine a formulat o astfel de plângere, aceasta nefigurând pe agenda CSM. În orice caz, încălcarea acestei obligaţii cu greu justifică aplicarea celei mai grave sancţiuni – eliberarea unui judecător din funcţie.”

Reprezentanţii societăţii civile din RM ţin să puncteze că decizia privind eliberarea din funcţie a judecătoarei Manole alimentează suspiciunile lipsei de independenţă a CSM faţă de alte puteri în stat, aplicarea neuniformă a legii şi a justiţiei selective împotriva unui magistrat. Examinarea chestiunii în şedinţă secretă întărind şi mai mult această suspiciune.

„Decizia de marţi a CSM este un precedent deosebit de periculos pentru independenţa judecătorilor din R. Moldova şi este de natură să transmită un semnal celorlalţi judecători să nu se opună guvernării. Astfel de decizii subminează din rădăcini independenţa judecătorilor. O asemenea conduită este inadmisibilă pentru CSM, care, conform legii, trebuie să fie garantul independenţei judecătorilor”, au adăugat organizaţiile semnatare atenţionând CSM-ul să examineze cauzele în şedinţe secrete doar în cazurile strict necesare, prezentând public motivele examinării cazurilor cu uşile închise, pentru a nu deteriora şi mai mult încrederea societăţii în justiţie.

Potrivit declaraţiei, corpului judecătoresc din R. Moldova i se sugerează să se solidarizeze în vederea asigurării independenţei puterii judecătoreşti, iar partenerilor de dezvoltare li se solicită să monitorizeze cu cea mai mare atenţie starea justiţiei din R. Moldova şi să reacţioneze pe măsură de fiecare dată când situaţia o impune, condiţionând asistenţa acordată de asigurarea independenţei sistemului judecătoresc.

Amintim că la 24 mai 2016, la solicitarea Procurorului General, CSM a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătoarei Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, pentru pronunţarea deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituţiei. Magistrata este acuzată că a adoptat cu bună ştiinţă o hotărâre vădit ilegală.

Acordul de pornire a urmăririi penale a fost admis fără nicio motivare din partea CSM. De mai mult de un an de zile cauza se află la Procuratura Anticorupţie şi nu este cert dacă va fi expediată în instanţa de judecată. În iulie 2016, Procuratura Anticorupţie a reluat investigarea judecătoarei Manole într-un alt dosar, care viza pretinsa nedeclarare a proprietăţilor şi care fusese clasat în februarie 2015, după ce în 2014 Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a constatat că judecătoarea nu a comis abaterea invocată.

La 4 iulie 2017, CSM a decis eliberarea din funcţie a doamnei Manole, aparent, în temeiul examinării unui aviz SIS care prezintă mai multe cauze examinate de către completul de judecată cu participarea judecătoarei Manole, inclusiv „dosarul referendumului”, în care magistrata ar fi admis iregularităţi care atestă prezenţa factorilor de risc în activitatea ei.

Deşi încă nu a primit hotărârea motivată, Domnica Manole anunţă că deja a contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia CSM-ului, prin care a fost declarată incompatibilă cu funcţia de judecător solicitând totodată, suspendarea executării hotărârii CSM pe toată durata procesului.