Vlad Ţurcanu: Cazul Domnicăi Manole, folosit drept exemplu pentru ceilalţi magistraţi

Judecătaorea Domnica Manole a dat câştig de cauză celui mai virulent partid de opoziţie la adresa guvernării, iar acum riscă să fie eliberată din funcţie. Acest caz demonstrează vădit dependenţa justiţiei de politic, consideră analistul politic Vlad Ţurcanu.
Vlad Ţurcanu, comentator politic
Vlad Ţurcanu, comentator politic (Captură Foto / unimedia.info)

Magistrata Domnica Manole care ar urma să fie eliberată din funcţie după decizia de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a nimerit, în opinia comentatorului politic Vlad Ţurcanu, în colimatorul sistemului după ce a examinat un dosar cu implicaţii juridice luând o decizie care a convenit la acea vreme unui partid de opoziţie, şi anume Partidului Platforma DA. Astfel, procedurile prin care Domnica Manole ar putea fi exclusă din sistem ar putea fi declanşate, acesteia rămânându-i doar să atace decizia CSM la Curtea Supremă de Justiţie.

„Domnica Manole a permis să se organizeze un referendum şi tot ce i se întâmplă la ora actuală se întâmplă din această cauză. Un referendum parcă nu ar fi o chestiune imposibilă, doar că, din punct de vedere politic, actualei guvernări nu i-a convenit să fie declanşată această procedură”, a declarat Ţurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Acesta a ţinut să precizeze că Domnica Manole nu este un novice în sistemul judecătoresc, având chiar o oarecare greutate printre colegi şi destulă experienţă profesională ca să poată rezista unui iureş din partea factorului politic, însă vedem că nimic din toate acestea nu i-au fost de folos, devenind chiar „un fel de paria între colegii săi”, în sensul că a putut să dea câştig de cauză unui partid de opoziţie, „din întâmplare cel mai virulent la adresa guvernării”.

Analistul consideră acest caz ca fiind unui edificator pentru modul în care arată justiţia la ora actuală în Republica Moldova, „în primul rând pentru că trădează puţina disponibilitate în rândul magistraţilor care constituie puterea judecătorească de a se situa ca o veritabilă putere independentă de celelalte puteri, Guvern şi Parlament în primul rând”.

Mai mult decât atât, Vlad Ţurcanu a subliniat faptul că prin intermediul cazului Domnicăi Manole se recurge la ceea poate fi numit „puterea exemplului”, întrucât se încearcă să li se arate tuturor celorlalţi magistraţi ce li s-ar putea întâmpla dacă ar încerca şi ei să judece lucrurile imparţial, sau „să meargă împotriva curentului şi n-ar trebui să avem îndoeli că după o asemenea decizie a CSM prin care Domnica Manole a fost practic scoasă din sistem, mulţi judecători au rămas oarecum timoraţi, putem spune că unii dintre ei şi-au învăţat lecţia”.

Mai grav este că după astfel de decizii ale CSM, cetăţeanul simplu s-ar putea întreba ce şanse ar putea avea ceilalţi care nu suntem familiarizaţi cu legile dacă un magistrat ca Domnica Manole nu-şi poate găsi dreptatea. Aici putem discuta şi despre credibilitatea sistemului judecătoresc din Republica Moldova, având în vedere faptul că autorităţile vorbesc tot mai mult în ultima perioadă despre aşa-zisa reformă a justiţiei.

„Nu-i vorba de credibilitatea justiţiei doar pe plan intern, ci şi pe plan extern, acest caz al Domnica Manole a fost monitorizat de partenerii noştri europeni şi americani. Decizia de astăzi este un semnal şi pentru parteneri noştri din afara ţării cărora li se spune, indirect că realţia noastră cu lumea occidentală intră într-o nouă fază, una de luptă surdă când nu discutăm cu cărţile pe masă”, a conchis expertul făcând referire la multiplele cazuri de manipulare politică a justiţiei moldoveneşti, cum ar fi cel al avocaţilor Ana Ursachi şi Eduard Rudenco, şi a mai multor deţinuţi politic de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe