JO Soci 2014: Echipa olimpică a României a revenit de la Soci

(ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)

Delegaţia olimpică a României, care a participat la a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, a revenit miercuri în ţară şi a fost întâmpinată cu buchete de flori de reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Români (COSR), de rude, prieteni, numeroşi jurnalişti.

Florin Mişcă, adjunct de şef de misiune, a declarat: ''Mulţumim pentru susţinere şi pentru întâmpinare. Am primit urări de susţinere pentru sportivii din care o mare au şanse să reprezinte România şi la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud). Sperăm, cum s-a şi văzut la anumite sporturi, că rezultatele se vor îmbunătăţi la următoarea ediţie''.

Oficialul COSR s-a referit şi la unii dintre sportivii români prezenţi la Soci: ''Cel mai tânăr sportiv din delegaţia României, Iulian Pitea, de la sărituri cu schiurile, a dat dovadă de un spirit de competitivitate ridicat, s-a simţit însă lipsa de experienţă. În antrenamentele oficiale, el reuşea nişte sărituri extraordinare, care îl propuneau pentru un loc mai bun, dar în competiţia efectivă s-au simţit emoţiile. Are 16 ani, dacă stăm să ne gândim. O altă componentă foarte tânără a delegaţiei noastre, Ania Monica Germaine Caill, la schi alpin, pe o pistă foarte dificilă, caracterizată aşa chiar şi de unul dintre cei mai titraţi schiori alpini din lume, americanul Bode Miller, a reuşit să termine cursele cu bine, s-a clasat chiar surprinzător de bine pentru vârsta ei. Din spusele ei, îşi doreşte cu ardoare să reprezinte România şi la următoarea ediţie şi să îşi îmbunătăţească performanţa. Toţi aşteaptă cu nerăbdare concursurile de Cupă Mondială care urmează''.

Din punct de vedere organizatoric, în comparaţie cu alte ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, Florin Mişcă a menţionat despre ediţia din Rusia: ''Cum a spus şi preşedintele CIO, Thomas Bach, este un lucru extraordinar, având în vedere că JO de iarnă au fost organizate pentru prima dată într-o zonă virgină, unde nu erau facilităţi: drumuri, tuneluri, cale ferată, infrastructură de transport şi infrastructură de transport pe cablu pe munte. Toate au fost ridicate după momentul în care ediţia a fost acordată pentru Soci. Bazele sportive şi infrastructura cu tehnologie de ultimă oră şi cea mai bună calitate, mecanismul organizatoric logistic a funcţionat foarte bine. Cel mai greu domeniul al organizării este considerat în general transportul. Sportivii trebuie să ajungă peste tot, la timp fix să se antreneze. Spre deosebire de JO de vară şi transportul echipamentului este mult mai dificil. A funcţionat însă impecabil. A fost un proiect de jocuri foarte bun. Sigur, anumite declaraţii de presă, pe nişte bloguri, au aprins nişte beculeţe. Dar sunt simple declaraţii pe Facebook, pe bloguri personale. Dar, lumea a fost mulţumită''.

Câţiva tineri de la Renault România, partener oficial al COSR, i-au întâmpinat pe sportivii olimpici cu bannere pe care erau înscrise cuvintele: ''Bine aţi venit!'', ''Suntem alături de voi la următoarele competiţii''.

România a deplasat la Soci o delegaţie de 24 de sportivi, care au concurat, în perioada 7-23 februarie, la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton), iar port-drapel la cele două ceremonii a fost biatlonista Eva Tofalvi.

Locul 17, ocupat de echipajele feminin, respectiv masculin de bob-2, a fost cea mai bună clasare pentru sportivii români la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, care s-au încheiat duminică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport