Jocurile Olimpice în umbra plagiatului. Cântecul "Let It Go" al Olimpiadei de la Beijing din 2022 este un plagiat din "Frozen"?

(Robert Cianflone / Getty Images)
În ultimele câteva zile au fost discutate două cazuri de plagiat în legătură cu Jocurile Olimpice. După ce China a fost acuzată că a plagiat un cântec Disney pentru imnul Olimpiadei de iarnă de la Beijing din 2022, Japonia a fost acuzată că a plagiat în crearea logoului pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.
Logoul japonez

Designerul Kenjiro Sano a respins acuzaţiile de plagiat, afirmând că nu a văzut niciodată sigla Teatrului din Liege (Belgia), despre care se spune că ar fi constituit sursa sa de inspiraţie.

Sano a declarat că design-ul geometric folosit pentru litera T este unul comun şi a avut ca sursă de inspiraţie cuvintele Tokyo, team, tomorow (Tokyo, echipă, mâine). Acesta a mai explicat că, înainte de a alege noul logo, organizatorii au verificat mărcile înregistrate, iar emblema teatrului belgian nu ar fi o marcă înregistrată.

Cazul Chinei

Alegerea Beijingului pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, anunţată săptămâna trecută, a provocat primele controverse: cântecul cu cel mai mare potenţial de a fi ales pentru a reprezenta Olimpiada a fost denunţat ca fiind o imitaţie după melodia “Let It Go", cântată de actriţa şi cântăreaţa americană Idina Menzel în filmul animat Disney "Frozen".

Comitetul Olimpic Internaţional a votat, pe 31 iulie, ca Beijingul să fie gazda Jocurilor Olimpice de iarnă. Caijing, o cunoscută revistă chineză de finanţe, a realizat o analiză privind "Let It Go" şi cântecul chinezesc dedicat Olimpiadei “Snow and Ice Dance” şi a descoperit că amândouă au acorduri iniţiale similare, o introducere de opt timpi, un timp identic şi aceeaşi instrumentaţie. La scurt timp, Caijing şi-a retras articolul, dar ştirea circulă pe portalul chinezesc de ştiri Sina şi pe altele.

“Snow and Ice Dance” a fost compus de Zhao Zhao, licenţiat la Şcoala de Muzică Thornton de la Universitatea California de Sud. Zhao a fost unul dintre compozitorii pentru Jocurile Olimpice de vară de la Beijing din 2008 şi compozitorul cântecului oficial al Chinei "Best Wishes From Beijin" pentru Olimpiada de la Londra din 2012.

Însă cântecul “Snow and Ice Dance” are versurile diferite faţă de cele ale melodiei "Let It Go" şi este interpetat de un duo mixt - Sun Nan şi Tan Jing.

Internauţii de pe microblogul Sina Weibo, echivalentul chinezesc al lui Twitter, şi-au manifestat sarcasmul şi jena pentru faptul că o melodie oficială a Olimpiadei, sună similar cu o celebră melodie dintr-un desen animat Disney.

Unul dintre utilizatori a scris : ''Este jenant. De câte ori se va auzi această melodie la Olimpiada de Iarnă?''

''Dacă se va folosi această melodie - preferăm, totuşi, să nu fie aceasta aleasă pentru Olimpiada de Iarnă - nu putem suporta această umilinţă'', a scris un alt utilizator.

China este "o naţiune cunoscută pentru piraterie", a scris un alt utilizator.

Aceasta nu este prima dată când China a fost acuzată anul acesta de producerea unui "knockoff " (imitaţie sau plagiat) Disney. În luna iulie, cetăţenii chinezi au acuzat filmul "Autobots" că este un plagiat al filmului Disney şi Pixar 2006 "Cars."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport