Scandalul plagiatului lui Victor Ponta a adus pagube uriaşe de imagine învăţământului românesc

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Scandalul privind plagiatul premierului Ponta a provocat pagube de imagine uriaşe pentru universitatea românească iar românii care lucrează în domeniul academic în străinătate au fost chestionaţi în legătură cu felul în care se dau şi se iau doctoratele în România, susţine Comisia de etică a Universităţii Bucureşti.

Potrivit Mediafax, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, a declarat că această comisie s-a confruntat cu un caz "de magnitudine uriaşă" când a trebuit să gestioneze cazul de plagiat al lui Victor Ponta, având în vedere că acuzaţiile îl vizau pe premierul în exerciţiu al României.

Mai mult, membrii Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti au muncit degeaba şi s-au expus gratuit când au stabilit, în 2012, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, în condiţiile în care premierul este în continuare doctor, Ministerul Educaţiei refuzând să-i retragă titlul.

"Consiliul Naţional de Etică a aruncat praf în ochii comunităţii academice. (...) Nu au făcut nicio analiză şi este absolut regretabil că se întâmplă acest lucru şi că au făcut asta şi în cazul domnului Victor Ponta. Ştim că nu pot fi eradicate corupţia şi coruperea, iar noi nu facem decât să încercăm să restrângem pagubele", a mai precizat Marian Popescu.

Conform sursei citate, membrii Comisiei de Etică susţin că în timp ce demnitarii vor doctorate "pentru că dă bine", persoane cu merite sunt împiedicate să acceadă în posturi:

"Sunt colegi de-ai noştri care sunt împiedicaţi să acceadă în posturi având cercetări remarcabile în domeniu", a mai spus Marian Popescu.

În consecinţă, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti va trimite Parlamentului o propunere de eliminare din prevederile legale a exceptării demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic de către comisiile de etică universitare, membrii comisiei susţinând că nu există niciun argument legal pentru această exceptare. În prezent, abilitat prin lege să se ocupe de situaţia demnitarilor, a persoanelor cu funcţie de demnitate publică în cazul suspiciunii de plagiat privind teza de doctorat este Consiliul Naţional de Etică, cel care l-a absolvit de vinovăţie nu doar pe Ponta ci, mai recent, l-a "albit" şi pe premierul Gabriel Oprea, absolvindu-l de suspiciunea de plagiat.

Astfel, membrii Comisiei de Etică cer eliminarea articolului 4^2 din Ordonanţa 28/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 206/2004, care prevede că abilitat să analizeze abaterile de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare este Consiliul Naţional de Etică.

Comisia de Etică opinează că acest articol este total discriminatoriu şi contradictoriu. În condiţiile în care universitatea asigură şi certifică parcursul doctoral, atunci demnitarii ar trebui să poată fi judecaţi pentru tezele lor de doctorat de către universităţile care i-au pregătit în cadrul şcolilor doctorale, consideră membrii Comisiei.

Reamintim că scandalul privind plagiatul lui Victor Ponta a izbucnit în urmă cu trei ani, după ce revista Nature a scris că mai mult de jumătate din teza de doctorat a premierului ar conţine texte copiate.

Tot în 2012, anul preluării puterii de către USL în frunte cu Victor Ponta, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, după ce Comisia de Etică stabilise că 115 pagini, din cele 297 cât avea teza de doctorat, au fost plagiate. În ziua în care a pronunţat decizia, CNATDCU a fost reorganizată printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, numit ministru în Cabinetul Ponta IV.

Pop a modificat regulamentul instituţiei astfel încât instituţia să nu mai aibă atribuţii în analizarea plagiatelor şi a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, acesta fiind momentul în care Sorin Câmpeanu, numit şi el ministru în Guvernul IV, a intrat în Consiliul general al CNATDCU. Ulterior, ministerul a folosit decizia reorganizării în motivarea respingerii verdictului "Victor Ponta a plagiat", Liviu Pop susţinând că verdictul nu poate fi menţinut pentru că a fost dat de un Consiliu care nu era constituit conform modificărilor pe care el le-a adus.

Tot în 2012, peste 2800 de persoane, profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli au semnat şi depus în decembrie 2012 la Ministerul Educaţiei scrisoarea "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!"

Victor Ponta şi-a susţinut lucrarea de doctorat în 2003, perioadă în care acesta era secretar de stat, şef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase. Teza de doctorat a fost realizată sub conducerea prof.univ. Adrian Năstase, fostul premier al României condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupţie.

În decembrie 2014, după ce a pierdut cursa pentru Cotroceni, premierul a anunţat că renunţă la titlul de doctor, fapt imposibil, întrucât titlul trebuie să fie retras. Ulterior, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă în care se prevedea posibilitatea renunţării la acest titlu fără a da explicaţii, deci practic fără să recunoşti public că ai plagiat şi să trebuiască să returnezi banii cheltuiţi cu şcolarizarea ta, înfruntând în acelaşi timp şi răspunderea penală pentru fapta ta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne