John Bolton vizitează Israelul. Avertizează Iranul că “prudenţa” nu este “slăbiciune”

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

Într-o călătorie în Israel, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională John Bolton a avertizat Iranul că armata americană este pregătită să intre în acţiune.

Bolton a declarat astăzi că Teheranul nu ar trebui să confunde “prudenţa şi discreţia” Statelor Unite cu “slăbiciunea”, potrivit Deutsche Welle.

“Nimeni nu le-a acordat o licenţă pentru vânătoare în Orientul Mijlociu”, a afirmat Bolton despre Iran înaintea unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că a anulat un ordin pentru o serie de lovituri asupra Iranului după ce i s-a comunicat că 150 de persoane ar fi urmat să moară în acea operaţiune. Atacul iniţial ar fi fost pus la cale ca răspuns la doborârea unei drone militare americane de către Iran. Teheranul a susţinut că drona a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Washingtonul a negat acest lucru.

De asemenea, mass media americană a raportat sâmbătă că SUA a lansat joi o lovitură cibernetică ofensivă împotriva sistemelor de control ale rachetelor iraniene şi asupra unei reţele de spionaj, pe fondul amplificării tensiunilor dintre cele două ţări.

Noi sancţiuni

Bolton a declarat că sancţiunile împotriva Iranului au efect: “Sancţiunile lovesc şi noaptea trecută au fost adăugate altele. Iranul nu poate avea niciodată arme nucleare, nu împotriva SUA şi nu împotriva lumii”.

Se aşteaptă ca SUA să aplice luni noi sancţiuni împotriva Iranului.

Luni şi marţi, Bolton se va întâlni cu consilieri ai securităţii din Israel şi Rusia cu ocazia participării la un summit privind securitatea în Ierusalim.