NYT: Trump a aprobat un atac asupra Iranului, dar a anulat misiunea “pe neaşteptate”

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)
Andrei Popescu
21.06.2019

Publicaţia The New York Times (NYT) a raportat că preşedintele american Donald Trump a aprobat un atac militar împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone de supraveghere americane, însă a anulat misiunea “pe neaşteptate”, potrivit RFE/RL.

NYT a susţinut că joi, în jurul orei locale 7 p.m. – după discuţii şi dezbateri intense la Casa Albă – oficialii militari şi diplomatici aşteptau lansarea atacului.

La discuţiile respective au participat oficiali de top ai lui Trump responsabili pentru securitatea naţională şi lideri ai Congresului, potrivit NYT, care a citat o serie de înalt oficiali ai administraţiei implicaţi în discuţii sau care au fost informaţi despre subiect. Publicaţia a păstrat anonimatul acestora.

Oficialii au susţinut că, iniţial, Trump a aprobat lovituri asupra mai multor ţinte iraniene, inclusiv radar şi baterii de rachete, a precizat NYT.

Raportul a mai susţinut că atacul urma să aibă loc înaintea zorilor zilei de vineri pentru a minimaliza riscul provocării de victime în rândul civililor şi a personalului militar iranian.

Un oficial de top al administraţiei Trump a declarat că operaţiunea se afla în primele stadii când a fost suspendată.

Un alt oficial a declarat pentru NYT că avioane de vânătoare se aflau în aer şi nave de luptă se aflau pe poziţie, însă nicio rachetă nu a fost lansată când s-a dat comanda anulării misiunii.

Publicaţia a mai susţinut că nu este clar dacă Trump “şi-a schimbat pur şi simplu poziţia în ceea ce priveşte atacul sau dacă administraţia a modificat cursul de acţiune din cauza logisticii sau strategiei”.

NYT a susţinut că oficiali ai Casei Albe şi Pentagonului au refuzat să comenteze oficial raportul. Dar publicaţia a adăugat că niciun oficial al administraţiei nu i-a cerut să retragă articolul.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au declarat anterior că au doborât o dronă americană “spion” al cărei dispozitiv de monitorizare era dezactivat în timp ce zbura deasupra provinciei iraniene sudice Hormozgan, susţinând că zborul a fost în mod clar o încălcare a “liniei noastre roşii”.

Ministerul iranian de Externe a condamnat ceea ce a numit a fi o incursiune “provocatoare” în spaţiul aerian al Iranului.

Dar armata americană a declarat că drona de supraveghere în valoare de 160 milioane de dolari zbura deasupra Strâmtorii Ormuz în apele internaţionale când a fost doborâtă.

Preşedintele Trump a dat două informaţii aparent contradictorii cu privire la incident.

Joi, într-un mesaj pe Twitter, Trump a susţinut că “Iranul a făcut o greşeală foarte mare” doborând drona.

Întrebat dacă SUA va lovi Iranul drept răspuns, Trump a precizat: “Veţi afla în curând”.

Totuşi, câteva ore mai târziu, Trump a părut să minimalizeze incidentul, afirmând că probabil a fost o eroare făcută de “un general sau altă persoană”.

“Cred că, probabil, Iranul a făcut o greşeală – îmi imagineze că a fost un general sau altcineva care a făcut o greşeală doborând acea dronă”, a declarat el reporterilor la Casa Albă.

“Nu se afla nimeni în dronă. Daţi-mi voie să vă spun, ar fi fost cu totul altceva” dacă drona ar fi avut un pilot, a precizat Trump în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu premierul canadian Justin Trudeau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor