Putin a tăiat inima unei căprioare şi i-a dăruit-o pe o tavă lui Berlusconi. Care a fost reacţia italianului

În 2013, Vladimir Putin l-a dus pe Silvio Berlusconi la vânătoare, în timp ce cei doi îşi petreceau vacanţa împreună într-una dintre reşedinţele liderului rus. (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Silvio Berlusconi a rămas până în ultimul moment al vieţii sale alături de Vladimir Putin, aceasta fiind o dovadă a unei relaţii de 20 de ani care nu s-a deteriorat niciodată.

Dar a existat un moment în care Il Cavaliere (cum era poreclit Berlusconi) s-a îndoit de tovarăşul său rus, cu ocazia unei vacanţe petrecute împreună într-o dacea (casă de vacanţă din Rusia - n.tr.), în 2013, când Putin a scos inima unei căprioare şi i-a făcut-o cadou premierului italian care nu a fost deloc plăcut impresionat de gest.

Despre întâmplare relatează Fabrizio Cicchitto, unul dintre foştii apropiaţi ai lui Berlusconi, într-un interviu publicat duminică în cotidianul Corriere della Sera.

Potrivit lui Cicchitto, episodul a zguduit serios certitudinile pe care liderul Forza Italia le avea despre preşedintele rus.

Berlusconi i-a mărturisit lui Cicchitto la întoarcerea în Italia că "Vladimir mi-a arătat despre el o natură violentă pe care nu mi-o imaginam la un om atât de bun şi raţional".

Liderul italian a relatat că, deşi nu pusese în viaţa lui mâna pe o armă, a acceptat invitaţia prietenului Vladimir de a merge împreună la vânătoare.

Odată ajunşi în pădure, preşedintele rus i-a înmânat lui Berlusconi o puşcă şi s-au plimbat împreună prin zăpadă. La un moment dat, Putin a zărit două căprioare şi l-a îndemnat pe Berlusconi să ţintească una dintre ele.

"Putin mi-a spus: 'Silvio, hai să mergem la vânătoare'. M-am gândit: 'Vânătoare? Nu m-am atins niciodată de o puşcă'. Dar el a insistat, aşa că l-am însoţit.

Când am ajuns în pădure, mi-a dat o puşcă. Am devenit neliniştit. În timp ce ne plimbam prin zăpadă, a văzut două căprioare şi mi-a făcut semn să ţintesc spre una dintre ele: 'Asta e a ta. Împuşc-o!'.

I-am spus că nici mort nu aş împuşca-o. Aşa că le-a împuşcat el pe amândouă şi le-a omorât. S-a uitat apoi la mine cu satisfacţie şi mi-a spus: 'Astăzi îţi voi oferi o mâncare extraordinară'", a povestit Berlusconi, potrivit lui Cicchito.

Premierul italian a mai relatat că, după aceea, Putin a coborât panta spre animalele omorâte, ţinând în mână un cuţit. A tranşat una dintre ele şi i-a tăiat inima.

"Apoi a pus un om din escortă să-i dea o tavă de lemn, a pus bucata de carne sângerândă pe ea şi mi-a dat-o spunând: 'Aceasta va fi o masă extraordinară'.

Am avut un şoc. M-am ascuns după un copac şi am vomitat", şi-a amintit Berlusconi.

Ulterior însă, fostul prim-ministru şi-a apărat totuşi prietenul de la Kremlin spunând: "Poate că este doar un obicei al vânătorilor".

În schimb, a fost ritualul unui dictator, care a ucis o căprioară aşa cum îşi mătrăşea adversarii.

"O legătură de homosexualitate psihologică"

Potrivit lui Fabrizio Cicchitto, între Putin şi Berlusconi era o relaţie aproape matrimonială, de parcă ar fi fost căsătoriţi unul cu celălalt.

"Între Berlusconi şi Putin exista o legătură de homosexualitate psihologică: se admirau reciproc şi relaţia lor era una absolut egală. Putin îl considera genial pe acest antreprenor italian care controla televiziunea şi care reuşise să pătrundă în politică.

La rândul său, Berlusconi îl considera un pragmatic, capabil să conducă o ţară ca Rusia şi cu care se puteau face multe lucruri împreună: de la afaceri la femei. Silvio avea ambiţia de a-l aduce în Occident şi în NATO. 'Voi intra în istorie', a spus el. A crezut că va câştiga şi, în schimb, a fost tras pe sfoară de Putin", afirmă Cicchitto.

Întrebat în ce fel, fostul apropiat al lui Bersluconi afirmă că "Putin a vrut să revină în jocul cel mare".

"Şi s-a folosit de Berlusconi şi de relaţiile acestuia cu americanii pentru a reveni în 'camera bună' din care Rusia plecase după destrămarea Uniunii Sovietice. Faimosul summit Pratica di Mare a funcţionat conform proiectului său.

De fapt, de îndată ce a revenit în joc, a început să se agite. Când a ameninţat că va intra cu tancurile în Georgia, a fost reţinut de Berlusconi. Acest lucru i-a confirmat lui Silvio ideea că îl poate influenţa.

Istoria spune că nu a fost aşa. Prin urmare, după invazia din Ucraina, Berlusconi a fost dezamăgit. Chiar dacă l-a dispreţuit până la moarte pe Zelenski, pe care l-a numit 'un actor megaloman periculos pentru el şi pentru ceilalţi'", mai spune Fabrizio Cicchitto.

Reamintim că ambii lideri politici se declarau mereu foarte apropiaţi, Berlusconi apărându-l pe Putin chiar şi după invazia la scara largă a Ucrainei, iar preşedintele rus descriindu-l pe magnatul media devenit politician ca fiind un "prieten adevărat" după ce acesta a murit în iunie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor