John Kerry vizitează Georgia şi Ucraina înaintea summitului NATO din Varşovia

Secretarul de stat american John Kerry a sosit miercuri în Georgia pentru a semna acorduri în vederea consolidării cooperării în domeniile de apărare şi securitate cu fostul stat sovietic. Vizita are loc cu câteva zile înaintea unui important summit NATO.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Actuala vizită a lui John Kerry în Georgia, în calitate de secretar de stat, este prima de acest fel şi are loc în perioada 8-9 iulie, înaintea summitului NATO în Varşovia, când membrii alianţei militare plănuiesc să anunţe măsuri de descurajare a ceea ce ei susţin că este o ameninţare militară tot mai mare din partea Rusiei.

Georgia şi foste state sovietice precum Republica Moldova şi Ucraina au devenit tot mai îngrijorate în privinţa intenţiilor Rusiei după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014 şi după ce a lansat o campanie de lovituri aeriene în Siria la 30 septembrie 2015.

Un oficial senior al Departamentului de Stat american a susţinut că John Kerry va semna un memorandum de înţelege privind securitatea şi apărarea, pe baza căruia va fi sporită capabilitatea Georgiei de a se apăra.

Georgia, care este traversată de gazoducte şi conducte petroliere importante, a luptat şi a pierdut un război de scurtă durată cu Rusia în 2008.

Până acum, suportul SUA în privinţa securităţii s-a concentrat pe pregătirea trupelor georgiene pentru operaţiuni în Afganistan şi Irak.

Oficialul Departamentului de Stat a negat că vizita lui Kerry în Georgia şi cea care va începe joi în Ucraina urmăresc să trimită un mesaj Rusiei.

“Este o şansă de a evidenţia faptul că suntem parteneri apropiaţi şi că interesele lor pentru securitate şi aspiraţiile de a se apropia de UE şi NATO ne interesează şi pe noi.

“Rusia poate interpreta orice mesaj doreşte din acestea”, a mai susţinut oficialul, adăugând că vizitele reprezintă un semn de sprijin pentru liniştirea celor două state.

Moscova a acuzat Washingtonul că alimentează sentimente anti-Rusia în rândul fostelor state sovietice pe care le consideră că făcând parte din sfera sa de influenţă.

Vizita lui Kerry are loc după decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, o mişcare ce a alimentat temeri în rândul fostelor republici sovietice care doresc să se alăture blocului şi care sunt acum agitate că acesta s-ar putea distruge din interior.

În timpul vizitei sale de o zi, Kerry se va întâlni cu oficiali georgieni, inclusiv preşedintele Gheorghi Margvelaşvili şi premierul Gheorghi Kvirikaşvili. În plus, el s-a întâlnit deja cu opoziţia şi a subliniat importanţa desfăşurării de alegeri libere în luna octombrie.

În Ucraina, cea de-a treia vizită a lui Kerry de la anexarea Crimeei, el se va concentra pe implementarea acordurilor de pace de la Minsk şi pe agenda reformelor ţării. Va fi prima ocazie a lui Kerry de a se întâlni cu noul premier ucrainean Volodimir Groisman.