Putin ordonă guvernului să normalizeze legăturile comerciale cu Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să înceapă procesul de normalizare a legăturilor comerciale cu Turcia, la şapte luni de la deteriorarea relaţiilor Ankara-Moscova ca urmare a doborârii unui bombardier rusesc de către forţa aeriană turcă în 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

“Cer ca guvernul rus să înceapă procesul de normalizare a legăturilor comerciale şi economice generale cu Turcia”, a susţinut Putin miercuri în cadrul unei şedinţe de cabinet, care a avut loc după o conversaţie telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Putin a precizat că Rusia a decis, de asemenea, să ridice restricţiile de călătorie împotriva Turciei în domeniul turismului.

“Doresc să încep cu problema turismului... Ridicăm restricţiile administrative în această zonă”, a susţinut preşedintele rus.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au deteriorat semnificativ în noiembrie 2015, după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-24 lângă graniţa turco-siriană, susţinând că piloţii ruşi au pătruns în spaţiul aerian turcesc. Moscova a negat acuzaţiile. După lovirea avionului lor, cei doi piloţi ruşi s-au paraşutat şi unul dintre ei a fost ucis de rebelii aflaţi pe teritoriul sirian. Celălalt pilot a fost recuperat de armata guvernului sirian.

După incident, Rusia a impus o serie de sancţiuni împotriva Ankarei, inclusiv restricţii pentru importuri de alimente turceşti, pentru călătoriile turistice în Turcia, un embargou asupra angajării cetăţenilor turci în Rusia şi o interdicţie asupra activităţilor organizaţiilor turceşti în Rusia.

În plus, Moscova a suspendat toate acordurile militare cu Ankara, precum şi proiectul gazoductului Turkish Stream. Dar, acum, gigantul rus Gazprom a declarat că este pregătit pentru un dialog de reluare a proiectului.

Luni, Kremlinul a susţinut că preşedintele turc i-a cerut scuze lui Putin pentru incidentul din noiembrie 2015, dar Ankara a declarat ulterior că liderul turc şi-a exprimat doar regretul şi că nu a cerut scuze. În plus, Turcia a negat că ar fi promis Rusiei compensaţii pentru doborârea avionului rusesc.

Convorbirea telefonică de miercuri dintre cei doi preşedinţi a avut loc după ce Putin şi-a exprimat regretul pentru victimele atacurilor sinucigaşe de la aeroportul internaţional din Istanbul, care s-au soldat cu 41 de morţi şi 239 de răniţi.

Recent, un oficial turc discutând sub condiţia anonimatului a declarat pentru AFP că liderul turc urmează să îl întâlnească pe omologul său rus pe tema viitorului summit G20 din China din luna septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe