Josef Borrell: Rusia ar fi plasat 150 de mii de militari la graniţa cu Ucraina

Joseph Borrell
Joseph Borrell (Pool / Getty Images)

Uniunea Europeană estimează că Rusia a comasat circa 150.000 de soldaţi ruşi lângă graniţele Ucrainei - cea mai mare desfăşurare de forţe din ultimii ani - şi că va fi nevoie doar de „o scânteie” pentru a declanşa o confruntare.

În acelaşi timp, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat, luni, că starea liderului opoziţiei ruse aflat în închisoare, Alexei Navalnîi, este „critică” şi că grupul celor 27 de naţiuni va lua măsuri la adresa Kremlinului pentru sănătatea şi securitatea lui.

În ciuda evoluţiilor îngrijorătoare, după o întâlnire virtuală a miniştrilor de externe ai UE, Borrell a declarat că, „deocamdată, nu există nicio evoluţie prin care să îi fie aplicate sancţiuni suplimentare Rusiei.

El a mai spus că nu a existat o cerere pentru o mişcare diplomatică sincronizată a UE de expulzări în cadrul conflictului dintre Republica Cehă şi Rusia, în urma acuzaţiei guvernului de la Praga că Moscova a fost implicată într-o explozie în 2014 la un depozit de muniţie.

Mai periculoasă în acest moment, a spus Borrell, este comasarea trupelor ruseşti, inclusiv spitale militare de campanie şi „tot felul de tehnică militară”.

„Este cea mai mare desfăşurare militară a armatei ruse la frontierele ucrainene vreodată. Este clar că este o chestiune de îngrijorare atunci când desfăşori o mulţime de trupe", a spus Borrell. „Ei bine, o scânteie poate sări aici sau acolo".

Borrell a refuzat să spună de unde a obţinut cifra de 150.000 de soldaţi ruşi. Dar este mai mare decât estimarea de 110.000 comunicată, miercuri, de ministrul ucrainean al Apărării, Andriy Taran.

În weekend, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că, deşi dialogul cu Rusia este esenţial, trebuie trasate „linii roşii clare”, care să declanşeze sancţiuni posibile aplicabile Moscovei în dosarul Ucrainei.

"Per total, relaţiile cu Rusia nu se îmbunătăţesc, ci dimpotrivă, tensiunea creşte pe diferite fronturi", a declarat Borrell.

"Cerem Rusiei să-şi retragă trupele", a adăugat Borrell.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe