Judecătoare afgană: După căderea guvernului din Kabul, magistraţii, în special femeile judecător, vor fi executaţi fără un proces

Tayeba Parsa (forumuljudecatorilor.ro)
Andrei Popescu
17.08.2021

Judecătoarea afgană Tayeba Parsa de la Curtea de Apel din Kabul a declarat, într-un interviu acordat Revistei Forumul Judecătorilor din România, că, într-un Afganistan controlat de talibani, judecătorii, în special judecătoarele, ar putea fi executaţi în orice moment, fără niciun proces, pentru simplul fapt că sunt magistraţi.

De asemenea, Parsa a mai precizat că singura şansă ca judecătorii afgani să scape cu viaţă este să fugă din Afganistan.

Remarcile judecătoarei vin în contextul în care, duminică, talibanii au intrat în Kabul, la doar câteva luni după ce preşedintele american Joe Biden a ordonat retragerea totală a trupelor SUA din Afganistan.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 până în 2001, deşi nu au nicio forţă aeriană sau marină, sunt mult mai numeroşi decât forţele armatei afgane instruite de SUA, reuşind să preia controlul unor capitale de provincii imediat după retragerea trupelor americane.

Redăm în continuare interviul realizat de judecătorul Dragoş Călin, copreşedinte al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România:

1. Care este principala temere pentru dumneavoastră după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan?

Tayeba Parsa: Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbaţi judecători au fost ucişi de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar, pentru femeile judecător, pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simţim în siguranţă şi nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executaţi fără un proces.

2. Credeţi că toate femeile judecător din Afganistan vor fi îndepărtate din funcţie?

Tayeba Parsa: Da, credem că femeile judecătoare vor fi eliminate din funcţii, în special judecătorii care fac parte din grupul etnic Hazara, minoritar, şi din comunitatea religioasă Shi’a, minoritară. În timpul regimului taliban anterior, au fost concediaţi doar judecătorii Hazara.

3. Cum poate ajuta comunitatea internaţională şi, în special, judecătorii din întreaga lume?

Tayeba Parsa: Comunitatea internaţională poate presa talibanii pentru a respecta statul de drept, drepturile omului şi ale femeilor. Se prefac că le respectă, dar noi înţelegem că fac asta doar din cauza comunităţii internaţionale.

4. Emigrarea din Afganistan va fi singura şansă de a scăpa cu viaţă pentru judecătorii afgani?

Tayeba Parsa: Da, singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze. Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele şi se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că şi-au pierdut toate speranţele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor