Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, arestaţi preventiv 30 de zile

Flori Mladin
21.05.2014

alte articole

(photos.com)
Flori Mladin
21.05.2014

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, marţi seară, ca patru judecători de la Tribunalul Bucureşti să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare de insolvenţă.

Hotărârea nefiind definitivă, avocaţii celor patru judecători au atacat decizia la instanţa supremă.

Procurorii DNA i-au reţinut pe judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru în noaptea de luni spre marţi, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat luarea măsurii preventive în cazul acestora.

Judecători sunt acuzaţi că primeau sume de bani cuprinse între 10 şi 15.000 de lei pe lună sau că acceptau mită în bunuri precum carne, faină, cherestea sau haine pentru a pronunţa soluţii favorabile în diferite dosare.

„Cei patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale”, precizează procurorii DNA.

Astfel, Mircea Moldovan este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, Ion Stanciu de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), iar Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de luare de mită.

Surse judiciare au afirmat că dosarul judecătorilor a fost deschis după ce au fost făcute mai multe denunţuri, unul fiind formulat de un lichidator judiciar. Pe parcursul anchetei, au fost infiltraţi cinci investigatori sub acoperire, fiind făcute înregistrări ambientale care dovedesc acuzaţiile aduse celor patru judecători, conform surselor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor