Jumătate din consumul de cărbune la nivel mondial are loc în China

Această imagine făcută la 22 ianuarie 2013 arăta o centrală termică descărcând masiv smogul în aer în Changchun, provincia Jilin din nord-estul Chinei
Această imagine făcută la 22 ianuarie 2013 arăta o centrală termică descărcând masiv smogul în aer în Changchun, provincia Jilin din nord-estul Chinei (AFP / Getty Images)

Dependenţa Chinei de procesul de ardere a cărbunelui pentru a-şi satisface cerinţele energetice tot mai mari a crescut şi mai mult, un nou raport susţinând că în ţară se consumă aproape jumătate din cantitatea de cărbune utilizată la nivel mondial, ceea ce înseamnă că poluarea aerului care afectează oraşele din China se va amplifica.

US Energy Information Administration (EIA) a declarat marţi că consumul de cărbune din China a crescut cu 9 la sută în anul 2011, estimându-se o tendinţă de creştere pentru al 12-lea an consecutiv. În 2011, consumul de cărbune al Chinei a crescut cu circa 325 milioane de tone, reprezentând 87 la sută din creşterea totală din acel an.

"Din cererea globală de cărbune de 2,9 miliarde de tone începând cu anul 2000, China a consumat 2,3 miliarde de tone", sau 82 la sută, a declarat EIM, adăugând că China reprezintă acum "47 la sută din consumul de cărbune la nivel mondial, aproape la fel de mult ca tot restul lumii la un loc."

China a depăşit Statele Unite ca cel mai mare utilizator de energie din lume în 2011, dar spre deosebire de Statele Unite, principala sa sursă de energie este cărbunele.

Industria cărbunelui din China a fost criticată recent, după ce o mare parte din ţară, inclusiv Beijing, a fost acoperită de un smog dens, care a declanşat o reacţie publică şi i-a făcut pe chinezi să poarte măşti de gaze. Smogul a fost aşa de rău în Beijing încât autorităţile au fost nevoite să emită un "avertisment portocaliu de ceaţă" fără precedent.

Unele reacţii au vizat Academia Chineză de Ştiinţe Meteorologice, unii bloggeri cerând concedierea unor funcţionari din cadrul agenţiei.

Chiar dacă şapte din primele zece oraşe din lume cu cel mai mare nivel de poluare a aerului sunt în China, acest lucru nu pare să oprească prea curând dependenţa Chinei de folosirea cărbunelui. Cu circa o săptămână în urmă, grupul de mediu Greenpeace a lansat un raport care susţine că China va produce 625 de tone metrice de cărbune până în 2015 şi va genera alte 1400 milioane de tone metrice de dioxid de carbon pe an.

"Cărbunele ars pentru a produce energie electrică deja eliberează mai mult [dioxid de carbon] în atmosferă decât oricare altă sursă de energie convenţională", a declarat Greenpeace.

În noiembrie, cercetarea a sugerat că din cele 1.200 de centrale electrice noi pe cărbune, 363 vor fi situate în China, potrivit World Resources Institute.

EIM a declarat în septembrie că "creşterea economică" este ceea ce continuă să impulsioneze cererea Chinei de energie. În afară de cărbune, China a fost al doilea consumator de petrol (după SUA) şi al patrulea consumator de gaze naturale din lume în 2011. Energia nucleară a reprezentat doar 2 la sută din producţia totală de electricitate.