Jumătate dintre unităţile sanitare la nivel mondial nu dispun de servicii de igienă de bază, atenţionează OMS şi UNICEF

Spitalul de la Leţcani
Spitalul de la Leţcani (Screnshot)

Jumătate dintre unităţile sanitare din întreaga lume nu dispun de servicii de igienă de bază cu apă şi săpun sau pe bază de alcool în locurile în care pacienţii primesc îngrijiri şi la toaletele din aceste unităţi, potrivit celui mai recent raport al Programului Comun de Monitorizare (JMP) realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF.

Aceste unităţi sunt folosite de aproximativ 3,85 miliarde de persoane, care sunt expuse astfel unui risc crescut de infecţie, iar 688 de milioane de persoane primesc îngrijiri în unităţi sanitare care nu dispun de niciun fel de servicii de igienă.

“Unităţile sanitare şi practicile de igienă în mediile de îngrijire a sănătăţii nu sunt negociabile. Îmbunătăţirea acestora este esenţială pentru recuperare, prevenire şi pregătire în caz de pandemie. Igiena în unităţile de îngrijire a sănătăţii nu poate fi asigurată fără creşterea investiţiilor în măsuri de bază, care includ apa potabilă, toalete curate şi gestionarea deşeurilor medicale în condiţii de siguranţă”, a declarat Dr. Maria Neira, directoare pentru sănătate publică şi mediu din cadrul OMS.

“Încurajez statele membre să îşi intensifice eforturile pentru a-şi pune în aplicare angajamentul asumat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2019 de a consolida serviciile de apă, sanitaţie şi igienă (WASH) în unităţile de îngrijire a sănătăţii şi de a monitoriza aceste eforturi”, a continuat Neira.

Cel mai recent raport, "Progrese în domeniul WASH în unităţile sanitare 2000-2021: accent special pe WASH şi pe prevenirea şi controlul infecţiilor", a stabilit pentru prima dată această bază de referinţă la nivel mondial privind serviciile de igienă - care a evaluat accesul la punctele de îngrijire, precum şi la toalete - în condiţiile în care mai multe ţări decât oricând raportează elementele esenţiale ale serviciilor WASH din spitalele şi alte centre de sănătate. În ceea ce priveşte igiena, datele disponibile acum provin din 40 de ţări, reprezentând 35% din populaţia lumii, faţă de 21 de ţări în 2020 şi 14 în 2019.

Noua estimare globală relevă o imagine mai clară şi mai alarmantă a stării de igienă în unităţile de îngrijire a sănătăţii. Deşi 68% dintre unităţile sanitare dispuneau de instalaţii de igienă la punctele de îngrijire şi 65% aveau instalaţii pentru spălarea mâinilor cu apă şi săpun la toalete, doar 51% aveau ambele şi, prin urmare, îndeplineau criteriile pentru servicii de igienă de bază. În plus, 1 din 11 (9%) dintre unităţile de îngrijire a sănătăţii la nivel mondial nu dispuneau de niciunul dintre aceste echipamente de igienă de bază.

"Dacă furnizorii de servicii medicale nu au acces la un serviciu de igienă, pacienţii nu au o unitate de îngrijire a sănătăţii", a declarat Kelly Ann Naylor, director al UNICEF în domeniul programelor WASH (apă, salubritate şi igienă) şi CEED (climă, mediu, energie şi reducerea riscurilor de dezastre).

"Spitalele şi clinicile fără apă potabilă şi servicii de igienă şi salubritate de bază sunt o potenţială capcană mortală pentru femeile însărcinate, nou-născuţi şi copii. În fiecare an, aproximativ 670.000 de nou-născuţi îşi pierd viaţa din cauza septicemiei. Aceasta este o tragedie - cu atât mai mult cu cât moartea lor poate fi prevenită", a adăugat ea.

De asemenea, raportul menţionează că mâinile şi mediile contaminate joacă un rol semnificativ în transmiterea agenţilor patogeni în unităţile de îngrijire a sănătăţii şi în răspândirea rezistenţei la antimicrobiene. Intervenţiile pentru a spori accesul la spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi la curăţarea mediului constituie piatra de temelie a programelor de prevenire şi control al infecţiilor şi sunt esenţiale pentru furnizarea de îngrijiri de calitate, în special pentru o naştere în condiţii de siguranţă.

Prezenţa instalaţiilor WASH este încă inegală în diferite regiuni şi grupe de venituri:

- Unităţile din Africa Subsahariană sunt în urmă în ceea ce priveşte serviciile de igienă. În timp ce trei sferturi (73%) dintre unităţile de asistenţă medicală din regiune dispun, în general, de un dispozitiv de spălare a mâinilor pe bază de alcool sau de apă şi săpun la punctele de îngrijire, doar o treime (37%) au instalaţii de spălare a mâinilor cu apă şi săpun la toalete. Marea majoritate (87%) a spitalelor au instalaţii pentru igiena mâinilor la punctele de îngrijire, comparativ cu 68% din celelalte unităţi sanitare.

- În ţările cel mai puţin dezvoltate, doar 53% dintre unităţile de asistenţă medicală au acces la o sursă de apă protejată în incintă. Pentru comparaţie, cifra globală este de 78%, spitalele (88%) având rezultate mai bune decât unităţile sanitare mai mici (77%), iar cifra pentru Asia de Est şi de Sud-Est este de 90%. La nivel mondial, aproximativ 3% din unităţile de asistenţă medicală din zonele urbane şi 11% din cele din zonele rurale nu aveau servicii de alimentare cu apă.

- Dintre ţările cu date disponibile, una din zece unităţi de asistenţă medicală la nivel global nu avea niciun serviciu de salubritate. Proporţia unităţilor de asistenţă medicală fără servicii de salubritate a variat de la 3% în America Latină şi Caraibe şi în Asia de Est şi de Sud-Est la 22% în Africa Subsahariană. În ţările cel mai puţin dezvoltate, doar una din cinci (21%) dispunea de servicii de salubritate de bază în unităţile de asistenţă medicală.

- Datele relevă, de asemenea, că multe unităţi de asistenţă medicală nu dispun de o curăţenie ecologică de bază şi de o separare şi eliminare sigură a deşeurilor medicale.

Raportul a fost lansat cu ocazia Săptămânii Mondiale a Apei, care are loc la Stockholm, Suedia. Conferinţa anuală, care se desfăşoară în perioada 23 august - 1 septembrie, explorează noi modalităţi de abordare a celor mai mari provocări ale omenirii: de la securitatea alimentară şi sănătate, la agricultură, tehnologie, biodiversitate şi climă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură