Juncker sugerează o restructurare a Uniunii Europene

Juncker a sugerat o restructurare dramatică a blocului european, cu membri „de bază” şi naţiuni „orbită”, adăugând că aceste modificări ar putea include şi Marea Britanie şi Turcia.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Captură Foto)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a sugerat joi o reproiectare radicală a Uniunii Europene. Noul plan implică existenţa unui grup mai mic de membri UE cheie, şi apoi diferite grade de integrare pentru alte naţiuni care nu sunt pregătite pentru a fi membri cu drepturi depline.

„Dorim ca întotdeauna să înaintăm ca un grup format din 28 de naţiuni? Sau, nu ar trebui ca cei care doresc să meargă mai repede să poată face acest lucru, fără să îi afecteze pe ceilalţi?”, a întrebat el în cadrul unei conferinţe în oraşul belgian Leuven. El a sugerat că blocul ar putea funcţiona mai bine dacă nu vor fi obligate toate ţările să participe la proiecte de care nu sunt interesate, chiar şi în aspecte legate de apărare.

El a sugerat în schimb un „design structurat, deschis tuturor”, în care există mai mulţi membri UE „cheie” ce sunt înconjuraţi de naţiuni „„orbită”, mai puţin implicate. Aceste naţiuni „orbită” ar putea include Marea Britanie sau chiar Turcia, care a urmărit ani de zile să devină o membră a blocului în ciuda faptului că UE a criticat situaţia precară a drepturilor omului din această ţară.

În acelaşi timp, Juncker a clarificat faptul că Europa va lupta pentru interesele Irlandei când se va ajunge în punctul în care vor fi lansate negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE, un proces cunoscut sub numele de Brexit. Au existat temeri cu privire la consecinţele reintroducerii unei frontiere internaţionale oficiale între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord.

„Guvernul irlandez va lucra strâns împreună în timpul întregului proces al negocierilor pentru Brexit. Nu dorim să avem frontiere fizice”, a declarat Juncker după o întâlnire cu premierul irlandez, Enda Kenny, în Bruxelles.

Kenny a declarat că Dublinul doreşte ca Irlanda de Nord să fie capabilă să se alăture imediat Uniunii Europene dacă se va decide printr-un referendum alipirea de Republica Irlanda, după cum a fost cazul fostei Germanii de Est în anii 1990.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe