Juncker: UE nu ar trebui să cedeze emoţiilor primare de respingere a refugiaţilor după atentatele din Paris

Şeful Comisiei Europene susţine că atentatele teroriste din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privinţa primirii de refugiaţi.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (FREDRICK FLORIN/AFP/GETTY IMAGES)

Statele membre ale Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze emoţiilor primare de respingere a refugiaţilor, după valul de atentate din Paris, pentru că atacatorii din Franţa erau criminali, nu solicitanţi de azil, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută în marja summitului G20 din Antalya, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Reuters, citat de Agerpres

"Acesta nu a fost un atac împotriva Franţei şi Parisului, ci un atac împotriva valorilor universale", a insistat Juncker.

Înalte oficialităţi din Polonia şi Slovacia au turnat apă rece peste planurile de relocare a refugiaţilor la nivelul UE imediat după atacuri, spunând că violenţele au scos în evidenţă preocupările europenilor legate de primirea de refugiaţi musulmani.

"N-ar trebui să amestecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa. I-aş invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migraţiei pe care am adoptat-o.... Aş dori să le amintesc să fie serioşi în legătură cu acest subiect şi să nu cedeze acestor emoţii primare care nu-mi plac. Înţeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea generală", a adăugat Juncker.

În opinia şefului CE, atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privinţa primirii de refugiaţi. În ceea ce priveşte pericolul pe care atentatele de la Paris îl reprezintă pentru zona Schengen de liberă circulaţie, Juncker a recunoscut că Schengen "este în pericol".

"Dar nu doar din cauza incidentului recent, ci deoarece controlul frontierei externe (a UE) nu funcţionează cum trebuie. Trebuie să luăm măsuri pentru a întări frontierele externe", a mai precizat Juncker.