Dan Dungaciu: Ameninţarea este atât de presantă, încât nu se mai poate evita problema ISIS

Atentatele de la Paris vor face ca Statul Islamic să devină inamicul asumat de toată lumea, pe care niciunul dintre marii actori globali nu-l mai poate ignora, afirmă analistul de politică externă Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.
Dan Dungaciu
Dan Dungaciu (Florin Chirila/Epoch Times)

Într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, Dan Dungaciu a declarat că, după atentatele teroriste de vineri noaptea de la Paris, Franţa va începe o acţiune diplomatică pentru o intervenţie care va merge până la trimiterea de soldaţi şi trupe terestre în Siria, mai spune analistul.

"De data aceasta, ameninţarea e atât de presantă, încât nu se mai poate evita problema ISIS. Ameninţarea de la Charlie Hebdo era una metaforică. Au fost pedepsiţi nişte oameni cu care nu toţi francezii se puteau identifica, nu toţi francezii erau caricaturişti. Ce s-a întâmplat noaptea trecută arată că fiecare francez poate fi o victimă. Nu mai este niciun loc sigur, suspiciunea a coborât în stradă şi nu mai poate fi ignorată.

Se pune presiune pe toţi politicienii să apese pe această pedală şi este un fel de spirală a violenţei care va fi cu greu evitată. Franţa va trebui să facă ceva credibil, în termeni efectivi. Şi-a trimis portavionul Charles de Gaulle în Golful Persic. Faptul că preşedintele Hollande a rostit cuvântul război, identificând inamicul ca fiind barbarii, cred că face foarte plauzibilă o intervenţie militară a Franţei", a precizat Dan Dungaciu.

Analistul a subliniat faptul că Statul Islamic devine acum inamicul asumat de toată lumea. "Nu te mai poţi face că nu vezi ce s-a întâmplat acolo, din diverse raţiuni."

"Este clar că atentatul de la Paris a făcut ca ISIS să fie de neignorat. Va deveni ţintă asumată pentru toată lumea. (...) Este prea dură problema, şi cu efecte prea mari: La nivelul politicii franceze, la nivelul politicii de migraţie din Europa, la nivelul atitudinii europene faţă de această problemă. Va fi o presiune publică enormă", a adăugat Dan dungaciu.

Pentru a citi interviul integral intraţi aici