Jurnalist de la Chişinău: Igor Dodon - un cal troian în politica moldovenească

Declaraţiile şi promisiunile făcute de preşedintele RM, Igor Dodon la Moscova ar putea fi folosite de cei de la Kremlin peste ani, motivând că ar fi fost făcute de cel ce reprezintă instituţia prezidenţială, menţionează jurnalistul Vlad Ţurcanu.
Vlad Ţurcanu, fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti
Vlad Ţurcanu, fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti (curentul.md)

La nivelul retoricii oficiale, Rusia vorbeşte despre Republica Moldova ca despre un stat unitar, mai ales când este vorba despre nişte întâlniri la nivel înalt, numai că nuanţele şi acţiunile Federaţiei Ruse dovedesc contrariul, consideră jurnalistul Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt şi consilier pentru comunicare al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Ţurcanu descrie deschiderea la Moscova a unei „reprezentanţe transnistrene”, săptămâna trecută, folosind expresia „una spune şi alta face”.

„Un conflict îngheţat ca acesta pe care îl avem în stânga Nistrului se poate rezolva cu multă dificultate, sunt puţine precedente internaţionale când dintr-un conflict îngheţat au rezultat nişte perspective de reconciliere, de obicei trebuie să existe nişte interese comune.

Cei din Transnistria sunt mai degrabă o portavoce a Kremlinului. Pe măsură ce trece vremea, iar Igor Dodon mai face câte o declaraţie cu privire la diferendul transnistrean, perspectiva de a se ajunge la un compromis pe acest subiect devine tot mai îndepărtată, pentru că cedările principiale pe care ni le cer ruşii de mai mulţi ani par să capete contur. Acele cedări principiale au început să se facă de către un factor oficial care este cel agreat ca fiind preşedintele Republicii Moldova”, a declarat jurnalistul în cadrul unui interviu pentru Radio Chişinău.

Fostul purtător de cuvânt al lui Timofti consideră că peste 5-10 ani, ruşii se vor prevala pe declaraţiile făcute de Igor Dodon în cadrul primei sale vizite oficiale la Moscova. Cu alte cuvinte, Igor Dodon crează precedente care vor fi, peste ani, imposibil de demontat. Mai mult decât atât, Ţurcanu a specificat că „Igor Dodon acţionează de parcă ar dori să ne aducă argumente că este un om al Moscovei, că ar fi un cal troian în politica moldovenească”.

„Sunt lucruri de care n-ar trebui să ne atingem, indiferent de noţiunile noastre politice. La noi însă se merge prea departe, din nişte ambiţii politice se ajunge la contestarea unor valori pe care s-a întemeiat acest stat. Dacă luăm Declaraţia de Independenţă vedem atitudinea care ar trebui să ne ghideze în activitatea noastră socială sau politică, dar vedem că Igor Dodon face abstracţie de toate aceste valori, pe care le-a acceptat până şi Vladimir Voronin. Igor Dodon a depăşit o linie roşie pe care o vom regreta mai târziu”, a punctat jurnalistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe