Jurnalistă de investigaţie bulgară, violată şi ucisă

Victoria Marinova
Victoria Marinova (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.10.2018

O jurnalistă de investigaţie din Bulgaria, care a raportat recent despre o presupusă fraudă cu fonduri UE ce ar implica oameni de afaceri şi politicieni influenţi, a fost ucisă cu brutalitate în oraşul bulgar Ruse, au declarat duminică procurorii.

Victoria Marinova a murit din cauza unor lovituri primite la cap şi din cauza sufocării, a precizat procurorul regional Georgi Georgiev, potrivit Deutsche Welle. Trupul jurnalistei în vârstă de 30 de ani a fost găsit sâmbătă într-un parc, a adăugat Georgiev.

“Telefonul mobil, cheile maşinii, ochelarii şi o parte a hainelor sale au dispărut”, a menţionat procurorul regional.

Ministrul bulgar de Interne, Mladen Marinov, a confirmat ulterior că Victoria a fost de asemenea violată, însă a insistat că nu există dovezi că această crimă ar fi avut legătură cu munca desfăşurată ca jurnalistă.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că este doar o chestiune de timp înainte ca poliţia să îl găsească pe făptaş, adăugând că a fost luată o cantitate mare de ADN.

Marinova a fost membră a comitetului director al postului de televiziune TVN din Ruse. Recent, ea a raportat despre o investigaţie desfăşurată de un grup de jurnalişti bulgari asupra unor companii implicate în proiecte de infrastructură finanţate de UE şi administrate de autorităţi locale.

Harlem Deşir, reprezentant al libertăţii media în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a condamnat pe Twitter uciderea Marinovei.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere, care în acest an a clasat Bulgaria pe locul 111 din 180 de ţări în indicele privind libertatea mondială a presei, a cerut o investigaţie de urgenţă asupra crimei.

Marinova este cel de-al treilea jurnalist ucis în Uniunea Europeană într-un an.

În octombrie 2017, jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în urma detonării unei bombe amplasate în automobilul său, iar în februarie 2018, jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost împuşcat mortal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor