Justiţia, în zodia PSD. Iohannis, pregătit de "război": Voi folosi absolut toate pârghiile pentru a interveni

Preşedintele Klaus Iohannis dă asigurări că va fi "foarte activ" în procesul legislativ care vizează legile Justiţiei şi va face uz de toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale, inclusiv posibilitatea de a organiza un referendum, pentru a apăra independenţa sistemului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Pachetul privind legile Justiţiei a fost depus zilele trecute în Parlament şi urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă. De la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem, a tras un semnal de alarmă joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

"Daţi-mi voie să mă refer la procedură, şi, pe urmă, câteva chestiuni şi despre fondul problemei. S-a reuşit, în speţă, şi cu rezultate remarcabil de negative, a reuşit ministrul Justiţiei să demonstreze că se poate şi mai netransparent, şi mai neclar, şi mai incert decât până acum. Niciodată nu am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul. Se duce, fără să aibă drept de iniţiativă legislativă, în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează", a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului susţine că, dacă ne uităm la conţinut, cu siguranţă, unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune şi necesare.

"Mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, puneri de acord cu directive europene şi aşa mai departe. Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă, ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă, se pare, acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem. (...) Voi fi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate prerogativele prezidenţiale. (...) Pentru mine, obiectivul principal este păstrarea independenţei justiţiei şi păstrarea eficienţei şi eficacităţii în sistemul de justiţie. Ca să păstrăm aceste lucruri sau ca să îmbunătăţim aceste lucruri, sigur, se poate discuta despre modificări ale legislaţiei. În faza în care suntem acum, când nici nu mai ştim cine a propus şi ce a propus, nu aş face astfel de evaluări. Sper că, din dezbaterea parlamentară, să reiasă proiecte de legi care într-adevăr fac bine justiţiei şi nu fac rău independenţei justiţiei", a precizat Iohannis.

În spaţiul public circulă tot felul de informaţii cu privire la o redefinire a abuzului în serviciu. Întrebat dacă are îngrijorări legate de acest lucru, preşedintele a replicat:

"Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem şi aici de ciopârţiri ale legislaţiei în vigoare. Mă gândesc, bunăoară, la acel mult-discutat şi mult-vehiculat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcţionar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu şi contra intereselor publice şi aşa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuţie aprofundată şi de bună-credinţă. Or, chiar această bună-credinţă este greu de găsit şi greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem."

Cât despre Inspecţia Judiciară, liderul de la Cotroceni consideră că instituţia trebuie să rămână în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Eu cred că Inspecţia Judiciară, în paranteză, nu este treaba Preşedintelui să legifereze, dar pot să îmi exprim o opinie. Deci vă rog să o luaţi ca şi opinia persoanei Klaus Iohannis. Inspecţia trebuie să rămână la CSM dintr-un motiv constituţional extrem de simplu şi clar. În Constituţie scrie sec: „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei Justiţiei”. De unde concluzionăm simplu că Inspecţia trebuie să fie tot acolo. Argumentele vehiculate în spaţiul public în ultima vreme că oamenii nu s-ar înţelege acolo la Inspecţie, că unii ar avea o părere, alţii au altă părere, acestea sunt detalii care se pot remedia foarte uşor, dar principiul este unul care este ancorat în Constituţie, bine că este ancorat şi este foarte simplu: CSM reprezintă justiţia, nu Parlamentul. Parlamentul legiferează, Parlamentul creează legislaţia, sistemul judiciar o aplică. Aceste lucruri nu pot şi nu trebuie să fie amestecate", a afirmat Iohannis.

Legat de răspunderea magistraţilor, şeful statului a remarcat că aceasta este prevăzută în legislaţie, astfel că discuţia este artificială, "se poate discuta despre o înăsprire sau schimbare sau orice, dar răspunderea este prevăzută în legislaţie, nu au decât specialiştii, dar cu preponderenţă cei din sistem şi nu povestitorii din afară, să analizeze şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ dacă, încă o dată, dacă este cazul".

Referendumul pe care preşedintele l-a anunţat la începutul anului rămâne o opţiune în acest context.

"Păi am spus-o mai înainte. Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale pentru a interveni în acest proces în sensul păstrării independenţei justiţiei. Tot ce este posibil şi legal şi constituţional poate şi va fi folosit de mine. Acum nu o să vă dau detalii fiindcă ele ţin totuşi de strategia mea politică. O să aflaţi atunci când iau această decizie", a precizat Iohannis.

În acest moment avem o situaţie la această Inspecţie Judiciară sub CSM, sunt trei membri care au avut o poziţie, ceilalţi trei membri o poziţie contrară. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader spunea că ar putea să încline balanţa în ceea ce priveşte revocarea procurorului şef al DNA. Întrebat dacă, în acest moment, are încredere în ministrul că va face ceea ce trebuie, preşedintele a răspuns: "Pur instituţional, probabil v-aţi aştepta să spun că am toată încrederea, dar experienţa ultimelor luni nu îmi permite să spun aşa ceva".

"Pot doar să repet ce am mai spus, dacă doriţi. Eu am încredere în justiţia românească şi cu asta am spus tot. De aceea mă şi implic în mod excepţional, fiindcă, de obicei, nu mă implic într-o procedură legislativă în curs, ci la final. Dar cred că tema este atât de importantă pentru România şi pentru români, încât este bine să-mi exprim anumite puncte de vedere înainte, iar acestea două pot să le repet şi îmi face plăcere, justiţia trebuie să fie independentă de politic şi justiţia este în momentul de faţă independentă şi îşi face treaba", a subliniat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne