Justiţia, sub asediu. CSM ia atitudine: Tăriceanu, vârf de lance. Poate afecta România în plan extern

Ultimul asalt la adresa justiţiei poate afecta nu doar sistemul judiciar ci şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern, a tras un semnal de alarmă Consiliul Superior al Magistraturii.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În calitatea sa oficială de apărător al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a luat atitudine fermă în faţa celui mai recent asalt la adresa sistemului judiciar, asalt care l-a avut ca vârf de lance pe al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, reiese dintr-un comunicat de presă remis de instituţie.

Consiliul a remarcat "lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice, care au "un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News, de către preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu".

În interviul respectiv, printre altele, şeful Senatului susţinea că "DNA şi serviciile de informaţii sunt percepute acum ca instituţii care nu respectă cadrul legal, care sunt corupte ele însele şi folosite ca pârghii importante în lupta politică din România". Detalii aici.

În acest context, CSM apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România.

CSM îşi manifestă îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.

"Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern. Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public", se arată în comunicatul citat.

Consiliul Superior al Magistraturii - respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei - invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la libera exprimare.

În acelaşi timp, CSM asigură opinia publică asupra asumării unor reacţii publice ferme, atât în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, cât şi referitor la luarea unor măsuri ce implică responsabilizarea întregului corp al magistraţilor.