Nicuşor Dan: USR susţine Proclamaţia de la Timişoara

USR se angajează să acţioneze pentru a transforma în realitate obiectivele Proclamaţiei de la Timişoara, document prin care cetăţenii cer depolitizarea funcţiilor publice, eliminarea penalilor din posturi de demnitate publică şi ca niciun Guvern să nu aplice vreodată OUG.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România susţine Proclamaţia România 2017, lansată de Iniţiativa Timişoara şi de Corupţia Ucide, anunţă liderul formaţiunii, Nicuşor Dan, precizând că în acest document se regăsessc revendicările oamenilor care au ieşit în stradă şi valorile fondatoare ale USR: transparenţă, integritate, responsabilitate.

"USR se angajează să acţioneze pentru a transforma în realitate obiectivele Proclamaţiei", scrie, marţi, Nicuşor Dan pe contul său de Facebook, care ataşează postării şi textul Proclamaţiei.

Reamintim că în cea de-a cincea zi de proteste, la Timişoara, unde pste 40.000 de cetăţeni au ieşit şi ieri în stradă, s-a dat citire unei Proclamaţii ce include opt puncte, după cum urmează:

1. Ca de acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratură politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanţă 13;

2. Organizarea unui referendum anticorupţie;

3. Controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor;

4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei;

5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs;

6. Stabilirea incompatibilităţii între funcţiile executive şi legislative;

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;

8. Fără penali în demnităţile publice.