Ziua a opta. Românii nu renunţă la proteste: "Guvernul nu mai este credibil în faţa noastră!"

Neobosiţi, cetăţenii care îşi doresc ca Puterea să renunţe la modificarea Codului Penal în favoarea corupţilor şi să schimbe modul de a guverna ies din nou să protesteze în Piaţa Victoriei.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Protestul a ajuns la final înspre ora 23, după mai multe momente emoţionanete. Cei circa 5- 6.000 de participanţi au luminat din nou Piaţa Victoriei aprinzând luminiţele telefoanelor mobile, au cântat imnul la 10 noaptea, după care majoritatea au pornit spre case. Cei rămaşi s-au prins în Hora Unirii în jurul orei 22.30.

* * *

UPDATE: Numărul celor aflaţi în Piaţă Victoriei se ridică la circa 6.000 şi pare să se menţină constant în jurul acestei cifre. Se scandează puternic "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grideanu". Se pare că Ţăriceanu i-a detronat pe Grideanu şi Dragnea în topul "preferinţelor" protestarilor, după discursurile fulminante pe care le-a ţintut astăzi in Parlament, discursuri în care a fost acid la adresa Justiţiei, a preşedintelui Iohannis etc.

* * *

UPDATE: Protestul din Piaţa Victoriei şi-a pierdut amploarea din zilele trecute. În pofida frigului muşcător, peste 1.000 de persoane au venit însă la manifestaţie, unde cer demisia Guvernului. Motivul? Oamenii nu vor să trăiască îngrijoraţi că legislaţia se poate schimba peste noapte, fără niciun avertisment, în direcţia protejării corupţilor.

"Cerem demisia Guvernului, acest Guvern nu este guvernul PSD, e Guvernul României din momentul în care a jurat în faţa preşedintelui. Nu mai vreau să dorm cu izmenele pe mine, cu motorul pornit şi cu televizorul deschis şi cu ochii pe ştiri că se întâlneşte acest Guvern sâmbătă, duminică sau la ceas de noapte şi mai scapă vreo ordonanţă", ne declară un protestatar.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Epoch Times România)

"Eu, ca cetăţean, doresc să stiu că mâine nu se schimbă legea şi mâine mă trezesc pe drumuri sau în alt fel iar cei ce au greşit trebuie să remedieze situaţia", adaugă o femeie, precizând că prin remediere întelege demisia acestui Guvern care nu mai are credibilitate.

"Guvernul nu mai este credibil în faţa noastră, ne-au minţit că nu dau ordonanţa, au dat-o, stăm aici în frig să ne apăram de ei în loc să ne apere ei pe noi de ce s-ar întâmpla în ţară greşit", transmite alt tânar.

***

Cei prezenţi în Piaţă demonstrează că sunt cât se poate de conectaţi la ceea ce se întâmplă pe scena politică, pancartele lor fiind perfect adaptate la context. "Aţi obosit deja? Ghinion, noi nu!" transmit protestatarii.

Unul dintre manifestanţi comentează modul în care PSD a speculat faptul că senatorul USR Mihai Goţiu a adormit în Parlament, după cinci zile de muncă susţinută: "Cei care s-au luat de el nu au luat cuvântul în plen cât a dormit Goţiu!", spune tânărul, revoltat.

***

Pentru a opta seară consecutiv, câteva sute de cetăţeni s-au strâns în Piaţa Victoriei, determinaţi să nu renunţe la protest până ce, cei care au încercat să schimbe, peste noapte, prin OUG, legislaţia penală a ţării în materie de infracţiuni de serviciu, nu vor plăti pentru ceea ce au făcut, dându-şi demisia din funcţii.

Reamintim că, începând de marţea trecută, când Guvernul a adoptat pe şest, noaptea, ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal în favoarea corupţilor, românii protestează zi de zi, atât în Piaţa Victoriei din Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării. Recordul absolut din punct de vedere al participării a fost atins duminică, seara în care circa 600.000 de oameni au ieşit în stradă, dintre care 300.000 numai în Bucureşti.

Sub presiunea protestelor, în aceeaşi seară, premierul Grindeanu a anunţat abrogarea ordonanţei vizând modificarea Codului Penal. Anunţul premierului nu este însă nici la ora asta pe deplin crezut, având în vedere faptul că Executivul şi-a pierdut credibilitatea, iar texul OUG 14 pare să conţină capcane ascunse.

Astfel, societatea civilă şi specialişti precum judecătorul Cristi Danileţ, experta anti-corupţie Laura Ştefan au tras semnale de alarmă, arătând că, deşi aparent ordonanţa care a scos în stradă sute de mii de români a fost abrogată, dacă OUG 14 va fi respinsă de Parlamentul majoritar PSD/ALDE, OUG 13 practic va reînvia.

Mai mult, potrivit Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, OUG 14/2017 a fost adoptată cu încălcarea legii 24/2000 privind tehnica legislativă şi NU există GARANŢIA că această abrogare îşi va face până la capăt efectul!

Astfel, art. III. din noua OUG, nr. 14/2017 prevede că „prezenta Ordonanţă intră în vigoare la data Publicării în Monitorul Oficial, Partea I”, publicare care a avut loc în cursul după-amiezii de duminică, 5 februarie 2017, cu 5 zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor art. I. din OUG 13/2017. Or, această prevedere a art. III din OUG 14/2017 ESTE CONTRARĂ DISPOZIŢIILOR ART. 58, ALIN. (2) DIN LEGEA NR. 24/2000, privind tehnica legislativă, potrivit cărora, posibilitatea intervenţiei legislative asupra unui act normativ (abrogarea în cazul de faţă) aflat în perioada cuprinsă între publicarea în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare, este condiţionată de obligaţia ca intervenţia legislativă respectivă (reprezentată în cazul de faţă art. I din OUG 14/2017 care abrogă art. I din OUG 13/2017) să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ asupra căruia urmează a se interveni legislativ (în cazul de faţă, art. I din OUG 13/2017, care urmează a fi abrogat). Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.