Kerry: SUA analizează opţiunile de a ajuta opoziţia siriană

Secretarul american de Stat, John Kerry.
Secretarul american de Stat, John Kerry. (Mark Wilson / Getty Images)
Epoch Times România
13.06.2013

Statele Unite ale Americii dezbat ce ar putea face în plus pentru a ajuta opoziţia siriană în războiul civil pe care aceasta îl duce împotriva guvernului, a declarat secretarul american de stat John Kerry, miercuri, fără a da detalii.

"Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a ajuta opoziţia să poată... pentru a salva Siria", a declarat Kerry în faţa reporterilor la o conferinţă de presă împreună cu secretarul britanic de externe William Hague. "Oamenii vorbesc despre ce alte opţiuni ar putea fi puse în aplicare aici... dar în acest moment nu putem anunţa nimic".

La rândul său, Hague a declarat că ar putea fi necesar ca Marea Britanie, Statele Unite şi aliaţii din Europa şi din regiune - un grup cunoscut sub numele de Londra 11 care s-a întâlnit în orăşelele din Turcia şi Iordania - să-şi intensifice eforturile de a ajuta opoziţia.

"Ne-am întâlnit de mai multe ori recent, inclusiv în Istanbul şi în Amman, pentru a ne coordona acţiunile, diplomaţia şi sprijinul acordat coaliţiei naţionale", a spus Hague.

"Vom continua să facem asta şi va trebui să ne intensificăm eforturile în diferite moduri în săptămânile următoare, pentru a face mult mai probabil ca o soluţie politică să fie obţinută în Siria", a adăugat el.

Următoarele discuţii vor avea loc la summit-ul Grupului celor Opt, ce va avea loc în Irlanda de Nord săptămâna viitoare, unde liderii vor discuta un răspuns coordonat la conflictul sirian care continuă să se agraveze şi despre cum să aducă părţile aflate în conflict împreună la o conferinţă de pace.

Războiul a ucis cel puţin 80.000 de persoane, a trimis sute de mii de refugiaţi în Turcia şi Iordania şi milioane au fost strămutate în Siria.

Administraţia Obama se întâlneşte în această săptămână pentru a discuta dacă să înarmeze rebelii sirieni, un subiect pe care Kerry a afirmat că l-a discutat cu omologul său britanic.

Casa Albă a dezbătut luni de zile dacă să dea arme rebelilor, dar acum problema este pusă ferm la masa discuţiilor, dată fiind implicarea crescândă a grupării Hezbollah şi a Iran-ului în susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad pe câmpul de luptă.

Kerry a făcut clar faptul că o soluţie politică era rezultatul preferat de Statele Unite.

"Pentru mine nu este o problemă dacă opoziţia poate sau nu să învingă; problema este dacă putem obţine această soluţie politică", a declarat Kerry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor