Kerry: SUA şi Rusia au convenit să facă schimb de informaţii despre Statul Islamic

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Secretarul de Stat John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au convenit să intensifice schimbul de informaţii dintre Moscova şi Washington cu privire la militanţii Statului Islamic, concentrându-se pe acest inamic comun, în timp ce îşi menţin divergenţele profunde în ce priveşte criza din Ucraina.

Într-un discurs desfăşurat marţi în Paris după întrevederea cu omologul său rus, Kerry a afirmat că cele două puteri mondiale, care au atins cel mai tensionat punct din perioada Războiului Rece datorită rolului jucat de Rusia în Ucraina, au o ”responsabilitate majoră” de a descoperi modalităţi prin care să lucreze împreună în chestiunile globale, în ciuda diferenţelor mari de păreri în multe alte domenii.

Trecând peste unele îndoieli în ceea ce priveşte încrederea reciprocă, Kerry a subliniat importanţa găsirii unor puncte comune între cele două state în legătură cu Statul Islamic, care a capturat teritorii mari din Irak şi Siria printr-o ofensivă brutală.

”Recunoaştem amândoi nevoia de a distruge şi în final de a înfrânge ISIL, de a micşora eforturile lor şi de a-l înfrânge în final”, a declarat Kerry, folosind un nume alternativ pentru grupul cunoscut şi ca Statul Islamic (SI).

”Nicio ţară decentă prin definiţie nu ar putea sprijini ororile comise de ISIL şi nicio ţară civilizată n-ar trebui să-şi neglijeze responsabilitatea de a se ridica şi de a fi parte din efortul de înlăturare a acestei boli”, a adăugat secretarul de Stat.

Kerry a afirmat că Statele Unite şi Rusia au convenit să ”intensifice cooperarea în domeniul informaţiilor cu privire la Statul Islamic şi alte provocări de contra-terorism din regiune”.

Acesta a mai precizat că Moscova va căuta, dacă are posibilitatea, să ajute la înarmarea şi antrenarea armatei irakiene.

Totuşi, Kerry a ezitat să spună că Moscova se va alătura coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva Statului Islamic. În ultimii ani, relaţiile ruso-americane s-au deteriorat şi cooperarea în domeniul informaţiilor a avut de suferit.

Moscova a arătat clar că suspectează Washingtonul că are printre obiective îndepărtarea aliatului său, preşedintele sirian Bashar Assad, şi a insistat că atacurile aeriene ale Statelor Unite au nevoie de aprobarea guvernului sirian şi a ONU. Washington a respins acest lucru.

Diferenţele privind Ucraina

Lavrov a cerut recent o nouă ”resetare” a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, făcând referire la o iniţiativă a preşedintelui american Barack Obama la începutul primului său mandat.

Semnalând cât de dificilă ar fi o astfel de schimbare de politică, Kerry a cerut Rusiei să facă mai mult pentru a ajuta la puneresa totală în aplicare a armistiţiului dintre guvernul sprijinit de Occident şi rebelii separatişti pro-ruşi, care luptă în părţile estice ale Ucrainei.

Armistiţiul a fost încălcat de mai multe ori de când a intrat în vigoare luna trecută.

Secretarul american de Stat a afirmat că ”forţele străine şi armele” trebuie retrase şi Rusia trebuie să finalizeze retragerea forţelor sale, inclusiv a armamentului greu, de la graniţa sa cu Ucraina.

Kerry a avertizat de asemenea că SUA şi comunitatea internaţională nu vor recunoaşte niciun referendum desfăşurat în zonele ocupate de separatişti ale Ucrainei, şi a mărturisit că acesta este ”un punct de dezacord” în discuţiile cu Lavrov, care au durat peste trei ore.

Kievul şi susţinătorii săi occidentali au acuzat Moscova de sprijinirea revoltei separatiste pro-ruse din estul Ucrainei prin furnizarea de soldaţi şi armament. Rusia neagă acuzaţiile dar susţine că are dreptul să apere interesele majorităţii vorbitoare de limba rusă din regiune.

Occidentul a introdus o gamă largă de sancţiuni împotriva băncilor ruse, a companiilor de energie şi a unor persoane private din cauza rolului jucat de Moscova în conflictul ucrainean, în care au fost ucise peste 3.000 de persoane.

În lupta împotriva Statului Islamic, Statele Unite şi Rusia au găsit un punct comun în preocuparea faţă de luptătorii din ţările lor care se alătură insurgenţei şi care se întorc apoi acasă pentru a comite atacuri teroriste.

”Ar putea exista până la 500 sau chiar mai multe persoane din Rusia”, a afirmat Kerry.

Printre aceştia se află luptătorii din zona predominant musulmană a Caucazului de Nord, o regiune unde militanţii se luptă zilnic pentru a înfiinţa un Stat Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe