Kievul acceptă competenţa CPI în cazul reprimării violente a manifestaţiilor anti-Ianukovici

.
. (Photos.com)

Ucraina a acceptat jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale pentru presupusele crime comise în timpul reprimării sângeroase fără precedent a manifestaţiilor împotriva preşedintelui ucrainean destituit, Viktor Ianukovici, a anunţat joi CPI.

"Astăzi (joi), Grefierul CPI a primit din partea Ucrainei o declaraţie prin care aceasta acceptă competenţa CPI pentru crimele care au fost comise pe teritoriul său în perioada 21 noiembrie 2013 - 22 februarie 2014", a transmis CPI, într-un comunicat.

"Acceptarea competenţei CPI nu înseamnă declanşarea automată a anchetei. Doar procurorul CPI poate decide dacă va cere autorizaţia judecătorilor pentru iniţierea unei anchete", se arată în comunicat.

Pe 25 februarie, Parlamentul ucrainean a solicitat la CPI lansarea urmăririi judiciare împotriva lui Viktor Ianukovici, după trei luni de când au început manifestaţiile proeuropene şi de contestare a preşedintelui ucrainean, reprimate cu violenţă de către forţele de ordine ucrainene.

Din noiembrie 2013, Ucraina a fost scena unei mişcări de contestare fără precedent a puterii de la Kiev, datorită faptului că Viktor Ianukovici a refuzat să continue parcursul proeuropean şi a refuzat să semneze acordurile de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia şi Uniunea Vamală.

Pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns joi la un acord care vizează în primul rând dezarmarea "grupurilor ilegale", acestea fiind de fapt miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe